A táplálkozás szerepe a regenerációban

A táplálkozás szerepe a regenerációban

A megfelelő táplálkozás a szülés után több szempontból is fontos lehet: (1) a terhesség során kimerült tartalékok feltöltése; (2) szoptatás esetén a megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyagok biztosítása az újszülöttnek; (3) a terhesség során bekövetkezett súlygyarapodás visszafordítása; (4) energia biztosítása a kismamára zúduló feladatok ellátásához; és végül, de nem utolsósorban (5) a fizikai regeneráció elősegítése és támogatása. Bár mi ebben az ismertetőben alapvetően csak erre az utolsó pontra koncentrálunk, a leírtak részben alkalmasak a többi felsorolt cél elérésére is – de legalábbis semmiben nem akadályozzák azok megvalósítását.

A sérült izmok regenerációjában néhány tápanyag különösen fontos szerepet tölt be. Ezek olyannyira fontosak, hogy mindegyiknek külön bejegyzést szenteltünk:

A szükséges tápanyagok forrásai elsősorban az élelmiszerek Lássuk először, hogy mit kell tudnod ezekkel kapcsolatban.

Nagyon fontos a fehérjét tartalmazó ételek fogyasztása. Ezek közé tartozik a tej, a sajt, a joghurt, a tojás, a hús, a hal és a bab. Ezen kívül egyél minél több gyümölcsöt és zöldséget. Ideálisan minden étkezés felét gyümölcsnek vagy zöldségnek kellene kitennie. Nemcsak tápanyag- és vitaminforrásként fontosak, de a bennük található rostok segítenek megakadályozni a székrekedést. A teljes kiőrlésű kenyérfélék és müzlik jelentik a legjobb szénhidrátforrást. Ezen kívül a vas pótlására is megfelelőek. A zab nem csak fehérjét és szénhidrátot, de kalciumot és vasat is tartalmaz.

A szülés utáni időszakban gyakran nehéz odafigyelni a megfelelő táplálkozásra. Ráadásul szinte lehetetlen feladat az étrendet úgy összeállítani, hogy az tartalmazza mindazokat a tápanyagokat és nyomelemeket, amelyekre a babának a fejlődéshez, az anyának pedig a szoptatáshoz, főleg pedig a fizikai regenerációhoz szüksége lehet.

Sok orvos javasolja a prenatális vitaminok szedésének folytatását a szülés utáni időszakban is. Bár ezek általában tartalmazzák a szükséges nyomelemeket és vitaminokat, a sebgyógyulás és az izomregeneráció támogatására nem elegendőek. A Babántúl kifejezetten a szülés utáni fizikai felépülés támogatására került kifejlesztésre.

Végezetül szeretnénk Neked adni néhány táplálkozási tippet:

  • Törekedj a kiegyensúlyozott étrend biztosítására. Minden nap fogyassz gyümölcsöt, zöldséget, gabonaféléket, fehérjetartalmú ételeket és tejtermékeket.
  • Igyál sok folyadékot. A szervezetednek legalább 6-10 pohár folyadékra van szüksége naponta, főleg ha szoptatsz is. naponta). A legjobb folyadék források a víz, a tej és a gyümölcslevek.
  • Minél kevesebb egészségtelen étel és gyorskaja. Ide tartoznak többek között a szénsavas italok, az édességek, a chipsek.

A BABÁNTÚL® szülés utáni étrendkiegészítő olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyek támogatják a kismedencei izomzat szülés utáni minél előbbi regenerációját.