Kiemelt tápanyagok: Leucin – egy esszenciális aminosav

Kiemelt tápanyagok: Leucin – egy esszenciális aminosav

Az aminosavak csoportjába tartozó leucinról viszonylag ritkán hallani, talán még Te sem találkoztál a nevével. Pedig bizony nagyon fontos tápanyagról van szó, különösen ha a szülést követő gyógyulás és izomregenereáció van napirenden. Ismerkedjünk meg ezzel a tápanyaggal most közösen.

A leucin esszenciális aminosav. Az aminosavak, amelyeket gyakran a fehérjék építőköveinek is neveznek, olyan vegyületek, amelyek a szervezetben nélkülözhetetlen szerepet töltenek be számos kritikus folyamatban. Az esszenciális (nélkülözhetetlen) szó arra utal, hogy ezeket a szervezet a többitől eltérően nem képes maga előállítani, így azokat szükségszerű a táplálékkal bevinni. 

A leucin az egyetlen, táplálékkal bevitt aminosav, amely képes serkenteni az izomfehérjék szintézisét. Közvetlenül vesz részt a fehérjeszintézisben, mivel közvetlenül stimulálja az izomzatban zajló fehérjeszintézist. Fokozza a regenerációt és gátolja az izomszövet leépülését. A leucin a kor előrehaladtával fokozódó izomzati gyengeséget is megelőzheti. 

Számos kutatás igazolta a leucin jótékony szerepét az izom protein szintézis fokozásában.

A leucin megtalálható olyan élelmiszerekben, mint a szója, tej, hal, hús vagy tojás. Ezeknél kisebb mennyiségben de megtalálható bizonyos zöldségfélékben is, mint a bab, lencse vagy csicseriborsó. Ha ezekhez a tápanyagokhoz a szülés után nem mindig tudsz kellő mennyiségben hozzájutni, akkor ajánlott olyan étrend kiegészítőt fogyasztani, amely nagy mennyiségben tartalmaz leucint és egyéb esszenciális aminosavakat.