Kiemelt tápanyagok: Cink

Kiemelt tápanyagok: Cink

A cink az egyik legfontosabb alapvető ásványi anyag az emberi szervezetben. A felnőtt test körülbelül két-három gramm cinket tartalmaz, amely a szövetekben, csontokban, testfolyadékokban és sejtekben található. A cink részt vesz számos testfunkcióban és támogatja legalább 100 különböző enzim aktivitását.

A cink különösen fontos a nők két kiemelt életszakaszában: szülés után és a menopauza bekövetkezése után is. Minket most inkább az első szakasz érdekel, de nem árt már most megjegyezned, hogy a cink az a tápanyag, amelynek később is kiemelt szerepe lesz az életedben. Most térjünk vissza arra, hogy mi a jelentősége a szülés utáni regenerációval kapcsolatban.

A cink segíti azoknak a fehérjéknek az anyagcseréjét, amelyek az izomsérülések helyreállításában van szerepe. Ezen kívül mivel a cinkhiány kedvezőtlen hatást gyakorol a sebgyógyulásra, feltétlenül szükséges a cink megfelelő szintjének biztosítása közvetlenül a szülés után.

Mivel a cink nagy mennyiségben szükséges a baba fejlődéséhez, ezért szintje az anyai szervezetben a terhesség és szoptatás alatt gyakran túlságosan alacsony. A cinkhiány ezen kívül a szervezet prolaktin szintjének növekedéséhez vezet, ami hozzájárulhat a hajhulláshoz és az étvágytalansághoz. Az alacsony cinkszint a kutatások szerint jelentős szerepet játszik a hormonális egyensúly felborulásában és az ehhez kapcsolódó tünetek kialakulásában.

A cink sokféle élelmiszerben megtalálható természetesen. A legjobb természetes cinkforrások a bab, az állati fehérjék, a diófélék, a halak és más tengeri ételek, a teljes kiőrlésű gabonafélék és a tejtermékek.