Kiemelt tápanyagok: Omega-3 zsírsavak

Kiemelt tápanyagok: Omega-3 zsírsavak

Biztosan Te is találkoztál már az omega-3 zsírsavak jelentőségéről szóló cikkekkel, talán azt is hallottad, hogy most, a szülés után különösen fontosak számodra. Ebben a bejegyzésben megpróbálunk összefoglalni minden lényeges tudnivalót.

Az omega-3 zsírsavak mindig is jelen voltak táplálkozásunkban, de a testünk biológiai folyamataiban betöltött fontos szerepüket csak az utóbbi évtizedekben ismertük fel. Azóta ezt számos klinikai vizsgálat igazolta. Az omega-3 zsírsavak valójában az egyik leggyakrabban és legalaposabban vizsgált tápanyagok közé tartoznak. Ami minket most legjobban érdekel, hogy pontosan milyen szerepet játszanak a szülés utáni regenerációban.

Először is támogatják az izomfehérjék termelését. A fehérjeszintézis fontos része az izomszövet felépítésének. A folyamat során a szervezet aminosav építőelemekből új fehérjéket épít fel. Az omega-3 zsírsavak növelik az izmokban az anabolikus jelátviteli aktivitást, ezáltal serkentik az izmokban a fehérjeszintézist. Az omega-3 zsírsavak tehát képesek az izomfehérjék termelésének fokozására, ezáltal az izomzat erősségének fokozására.

Az omega-3 zsírsavak ezen kívül gyulladáscsökkentő hatással is rendelkeznek. Ezt úgy érik el, hogy csökkentik a gyulladáshoz kapcsolódó molekulák és anyagok (pl. az eikozanoidok és a citokinek) termelését. Több klinikai vizsgálat demonstrálta az összefüggést az emelt omega-3 bevitel és a csökkent mértékű gyulladás között.

Bár nem tartozik az izomregeneráció és a sebgyógyulás témakörébe, fontos megjegyeznünk, hogy az omega-3- zsírsavaknak fontos szerepük van a magzat és a csecsemő agyának fejlődésében. Az agyban található telítetlen zsírsavak 60%-a és a retinában található telítetlen zsírsavak 60%-a DHA.

Ezért nem meglepő azon kutatások eredménye, amelyek szerint a magasabb DHA tartalmú kiegészítővel táplált csecsemők látása jobb azokénál, akik nem kaptak ilyet.

A megfelelő mértékű omega-3 fogyasztása a terhesség és a szoptatás alatt számos előnnyel jár a gyermek fejlődése szempontjából:

  • Magasabb intelligencia-szint
  • Jobb kommunikációs és társadalmi készségek
  • Kevesebb viselkedési probléma
  • Fejlődési rendellenesség kockázatának csökkenése
  • ADHD, autizmus és agybénulás kockázatának csökkenése