Testmozgás gyermekágy után

Testmozgás gyermekágy után

A szülés utáni testmozgásnak számos testi és lelki pozitív hatása van, ezért érdemes minél hamarabb beépíteni a napirendedbe.

Az első kérdés, amit fel kell tenned, hogy mikor lehet elkezdeni? Ha komplikáció nélküli terhességed és hüvelyi szülésed volt, a (kímélő) testmozgás a hat hetes kontroll után elkezdhető, ha úgy érzed, hogy készen állsz rá és az orvos is ezt mondta. Három hónappal a szülés után – ha már egy ideje edzésben vagy és érzed a formád javulását – lehet emelni a mozgás mennyiségét és intenzitását.

Császármetszés, komolyabb izomsérülés vagy szülési komplikációk esetében kérdezd meg a szülészorvost, hogy mikortól ajánlott a testmozgás elkezdése.

A szülés utáni testmozgásnak több célja is lehet, amelyek külön-külön illetve akár egyszerre is megvalósulhatnak.

A szülés utáni testmozgás lehetséges céljai

Nagyon fontos a céloknak megfelelő mozgásformák kiválasztása és több mozgásformánál a gyakorlatok helyes elsajátítása is.

Van néhány olyan mozgásforma, amelyek nagyon fontosak a szülés utáni időszakban, ezeknek minden esetben külön bejegyzést (vagy bejegyzéseket) szenteltünk. Ezek közül a legfontosabb a gátizomtorna.

Ha az általánosabb mozgásformákról beszélünk, akkor legegyszerűbb és legjobb a sétával kezdeni – akár a baba sétáltatásával egybekötve. A neked leginkább megfelelő ütemben növelheted a séták hosszát és tempóját. A cél, hogy néhány héten belül juss el a napi 30 perc sétáig.

Különleges szerepe van a tornának, mivel ez nem csak a fittség erősítésére szolgál, hanem a szülés következtében fellépő egészségügyi problémák (főleg a derékfájás) kezelésének is fontos eszköze.

A sétán és a tornán kívül az alábbi mozgásformák ajánlottak:

  • jóga
  • pilates
  • alacsony intenzitású aerobik
  • súlyzós edzés könnyebb súlyokkal
  • kerékpározás
  • úszás (ezzel várj legalább egy hetet a vérzések teljes megszűnése után)

Általánosan igaz, hogy bár hat héttel a szülés után el lehet kezdeni a mozgást, a korábban megszokott aktivitási szintet nem javasoljuk 16 héten belül!

Szeretnénk még egy fontos tényezőre felhívni a figyelmedet, ez pedig a motiváció. Egy újszülött mellett hatalmas kihívást jelenthet a testmozgásra fordítandó idő megtalálása. Ezen kívül a hormonális változások is érzékenyebbé teszik a nőket, ami szintén a gyakorlatok kihagyására ösztönözhet. A nehézségek dacára ne add fel. Kérd partnered, családod és barátaid támogatását. Ütemezd be jó előre a fizikai aktivitást a napirendedbe. A mozgást végezd egy barátnőddel együtt, hogy motiváltabb maradj. Igazítsd a mozgás formáját a baba szükségleteihez: tegyél nagy sétákat a babakocsival vagy csinálj tornagyakorlatokat miközben egymás mellett fekszetek a szőnyegen. Az eredmények nem fognak elmaradni: gyorsabb gyógyulás, feszesebb izmok, jó közérzet, és plusz energia – ezt mind megkapod a testmozgástól.

A BABÁNTÚL® szülés utáni étrendkiegészítő olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyek támogatják a torna sikerességét és az izmok minél előbbi regenerációját.