Kismama jóga

Kismama jóga

A szülés utáni felépülésben a jóga nagyszerű az erő visszahozására, a testtartás javítására, az energiaszint növelésére és még a szülés utáni depresszió csökkentésére is! Bizonyos jóga pózok bevezetése a heti rutinba segíti a gyógyulási folyamatot, amikor a legyengült medencefenékről, feszes csípőről, fájó vállról vagy nyakról, az állóképesség hiányáról és a túlságosan kifeszített hasizmokról van szó. Elmagyarázzuk a szülés utáni jóga előnyeit, valamint azt, hogy melyik szülés utáni jóga pózok segítik a legjobban a tested gyógyulását.

Csak lassan!

Nagyon sok anya akar visszaszaladni az edzőterembe a minél hamarabbi fogyás érdekében. De a valóságban a jóga sokkal jobb módja annak, hogy elindítsa a gyógyulási folyamatot (az elején még válasszuk ketté a regenerációt-gyógyulást és a fogyást-erősítést). Azt javasoljuk, hogy minden anyuka kezdje lassan és újra ismerkedjen meg a testével. Ne feledd, hogy csaknem egy éven át változott az egész tested. Szánj időt a “visszajövetelre” is. A legjobb, ha egy szelíd, szülés utáni jóga megkezdése előtt is konzultálsz az orvosoddal. Mindenesetre várj legalább hat hetet a szülés után, s ha császármetszést végeztek, akkor pedig 12-16 hetet.

Értsük meg a szülés utáni jóga előnyeit!

A három fő előny, amit megemlítünk: az izomtónus újjáépítése, a gerinc és a medence integritásának fenntartása, valamint a szülés utáni depresszió megelőzése. A jóga gyakorlása fejleszti az erőt a medencében, a hasizmokban és a hátban, amelyek mind a terhesség és a vajúdás során nagy igénybevételnek voltak kitéve. A jógával finoman elkezdhetünk visszatérni. Végül a jóga minden bizonnyal segíthet az általános stressz, depresszió és szorongás enyhítésében is.
Sok anya görnyedt testtartású, ami fájdalomhoz vezet a csípőben és a hát alsó részében. A jóga oldhatja a test feszültségét, emellett támogatja a jobb testtartást, rugalmasságot.

Tudd, mit ne tegyél!

Itt legfőképp arra kell figyelni, hogy van-e szétnyílt hasizom. Ekkor ne végezz pl. mély csavarásokat. El kell kerülni a hasi nyomást növelő vagy a hasat túlságosan megnyújtó gyakorlatokat is, mint például hátrafelé irányuló hajlítás. Amikor a jógapózokat csinálod, a core izmokat be kell feszíteni, és figyelni kell, hogy ne nyújtsd túl a hasizmod.
Azok a pózok, ahol a has lefelé néz és a gravitáció húzza, vagy olyan pózok, amelyek a középvonalat nyújtják, szintén kihagyhatók. Majd lassan lehet bevezetni ezeket a pózokat a jóga rutinba, miközben gyógyulsz.
Tehát kerüld azokat a pózokat, amelyek jelentős hasi erőt igényelnek nagyobb hátsó hajlító pózokat tartalmaznak, amíg az orvos vagy a gyógytornász engedélyezi számodra. Sok nőnek van szétnyílt hasizom problémája, amely, ha nem gyógyul meg megfelelően, hasi és medencefenék gyengeséget vagy más súlyosabb problémákat okozhat.

Ajánlott pózok a szülés utáni jógagyakorlatodhoz! 

Az alábbi jóga testtartások segíthetnek a véráramlás javításában, az idegrendszer megerősítésében és a test és az elme ellazításában. Elmagyarázzuk, miért.

1. Lábak a falon (Viparita karani) – Ez a pihentető, meditatív gyakorlat segíti hogy a vér ellentétes irányba áramoljon. Remek póz a relaxáció előtt. Hunyd le a szemed, és figyeld a belégzést és kilégzést. Csípő alátámasztás nélkül is csinálhatod.

Lábak a falon póz

2. Gyermek póz (Balasana) – Ez egy igazán szelíd jógapóz, amely a fej-, nyak- és mellkasi fájdalom enyhítésére jó, és megnyitja a medencefeneket, a csípőt és a deréktájat. A hátfájás enyhítése minden szoptató anyának hasznos.

Gyermek póz

3. Híd póz – A híd póz kiválóan alkalmas a gerinc felső szakasza kellemetlenségeinek enyhítésére. Erősíti a lábakat, miközben kinyújtja a csípőhajlítókat, kinyitja a vállakat és a mellkast. Ezek mind olyan területek, amelyek szülés után feszessé válhatnak.

Híd póz

4. Előrehajlás (Uttanasana) – Hajolj előre derékból, ezzel egyidőben nyújtod a lábaid. Használhatsz támaszt, amin pihentetheted a kezeid egyenes lábakkal, vagy kissé hajlíthatod is a térdet, ujjhegyeid a padlóra vagy a lábszárára támasztva. Lélegezz ki, és hagyd hogy a mellkas közelebb nyomódjon a térdhez. Tartsd 30-60 másodpercig.

Előre hajlás póz

5. Tehén arc póz (Gomukhasana) Haladóknak ajánlott. – A tehén arc kiválóan alkalmas a csípő, valamint a nyak és a váll nyújtására. Ennek a póznak a gyakorlása elősegítheti a görnyedtség leküzdését, amely a csecsemő hosszabb ideig tartó ápolásának és tartásának következménye lehet. 

Tehén arc póz

A jóga nem egy mindent gyógyító csoda módszer, de segít. Minden kismama gyakorolhatja a jógát és megérezheti az előnyeit. Minden mama más. De a testedről való tudatosság a szülés utáni jóga legfőbb előnye, valamint az idő amit pihenésre és regenerációra szánsz, amikor magadra összpontosíthatsz kicsit.