Regenerációs időablak szülés után

Regenerációs időablak szülés után

A szülést követő három hónapban egy igen intenzív regeneráció veszi kezdetét a testedben, amely akár egy évig is eltarthat. Kivételes időszak ez, amire érdemes nagyon odafigyelned. A szülés utáni regenerációs időablak azt jelenti, hogy a sérülések utáni felépülés még zajlik az anyai szervezetben. Ez a folyamat rögtön a szülés után veszi kezdetét, az első három hónapban a legintenzívebb, és további hónapokon át folytatódik. Ezen időszak alatt kivételes biokémiai, kémiai és molekuláris biológiai folyamatok zajlanak aktívan a szervezetedben. Erre csak egy példa a méhed változása, amely a terhesség folyamán hatalmas méretűvé növekszik, majd a szülést követően egy öklömnyi nagyságú szervvé alakul vissza. Ennek során többek között a kollagén lebomlik, az elasztin átalakul, az izomsejtek pedig összehúzódnak.

Fontos tudnod, hogy ezek a kivételes regenerációs folyamatok, csak ebben az időszakban tudnak lejátszódni, mert az időablak bezárulása után leállnak a regenerációt irányító mechanizmusok. Ezért van az, hogy amennyiben a regeneráció nem megfelelő, annak sajnos hosszútávú következményei vannak. De mit is jelent ez pontosan?

Ha egy kismama a szülést követően nem tesz semmit a regenerációjáért (pl. nem biztosítja szervezetének a megfelelő tápanyagokat, nem végez gátizomtornát, nem pihen eleget), a szülés során keletkezett sérüléseinek 60%-a egy év múlva akkor is meggyógyul. Ugyanakkor ezeknek a kismamáknak a jelentős részénél 20-30 év múlva kialakul majd valamilyen kismedencei diszfunkció (vizelet-székletinkontinencia, prolapszus vagy szexuális diszfunkció, hüvelylazaság érzése). Vagyis, ha nem volt megfelelő a szülést követő regeneráció, akkor elképzelhető, hogy ennek csak évtizedekkel később fogjuk a hatását érezni, ekkor azonban már nem is gondolunk arra, hogy ezek a tünetek esetleg a szüléssel állnak kapcsolatban.

Annak, hogy ilyen sok idő telik el a tünetek jelentkezésig, az oka elsősorban abban keresendő, hogy öregszünk, az izmaink gyengülnek, roncsolódik a kötőszövetünk, és a korábbi izomsérüléseinket nem tudja már a kötőszövetes állomány és az izom tartani.

Vajon tisztában vannak-e ennek a regenerációs folyamatnak a jelentőségével a nők? Sajnos a magyarországi tapasztalat az, hogy a szülést követően mindenki a kisbabával foglalkozik, az anyuka teljesen elhanyagolja a saját egészségét. Az egészségügyi rendszer az újszülött érkezését követő hat hét múlva befejezettnek tekinti az anya gondozását. A helyzetet nehezítheti, hogy maga a kismama sem találkozik a 6 hetes kontrollig az orvosával. Ezért is figyelemre méltó az Amerikai Szülész Nőgyógyászati Társaság új kezdeményezése, amely úgy fókuszál a szülés utáni felépülési folyamatra, hogy – szimbolikus értelemben – a terhesség 4. trimeszterének tekinti. Így többek azt javasolja az orvosoknak, hogy ne várjanak az első találkozóval 6-8 hétig, hanem már a szülés követő 48-72 órán belül beszéljenek a kismamákkal, hogyha kérdés, probléma van, akkor azokra időben reagálhassanak. Az első vizsgálatnak pedig ideális esetben 3 héten belül meg kell történnie az új javaslat szerint.