Bevezetés a gátizomtornához

Bevezetés a gátizomtornához

A várandós anyukákat gyakran figyelmeztetik: Szülj babát, de készülj fel arra, hogy nemkívánatos, kényelmetlen dolgokat fogsz megtapasztalni. E mögött sokszor azt értik, hogy ha a szülés közben tönkrement a medencefenéki izomzatod, az már úgy is marad. Nos, a jó hír az, hogy ennek nem kell így lennie. Fontos azonban tudnod, hogy a – valóban létező – problémák elkerüléséért Neked is tenned kell.

Ha egy dolgot kell kiemelnünk, amivel a legtöbbet tehetsz a szülés utáni minél gyorsabb és teljesebb felépülés érdekében, akkor ez egyértelműen a gátizomtorna. A gátizomtorna a medencefenéki izmok helyreállításával / erősítésével enyhítheti vagy meg is szüntetheti az vizelet vagy széklet inkontinenciát, az aranyeres panaszokat és fokozhatja az orgazmuskészséget.

A gátizomtorna helyes elsajátítása nem magától értetődő, és mivel a helytelenül végzett gyakorlatok nemcsak hatástalanok de akár károsak is lehetnek, mindenképpen javasoljuk azt, hogy a gyakorlatokat erre specializálódott szakember segítségével sajátítsd el. Mindent elkövetünk, hogy a 4. trimeszter weboldalon minél több információt bocsássunk a rendelkezésedre, de mindez nem pótolja a közvetlen szakértői segítséget.

Mivel a gátizomtornát már érdemes a szülés utáni napokban elkezdeni és a szülés után valószínűleg nem lesz időd és lehetőséged elmenni egy szakemberhez, mindenképpen javasoljuk, hogy már a terhesség alatt (vagy akár előtte) sajátítsd el a gyakorlatok helyes elvégzését. Ez már csak azért is ajánlott, mert az edzett kismedencei izmok kevésbé sérülnek a szülés során.

Bevezetésképpen összeállítottunk egy rövid kérdezz-felelek sort a gátizomtornával kapcsolatosan.

Mikor kell elkezdeni?
A gátizom tornát a szülés előtt érdemes elkezdeni, mert az edzett izmok kevésbé sérülnek a szülés alatt, szülés után pedig kisebb lesz a valószínűsége a kellemetlen intim tünetek kialakulásának. Emellett a helyes technika jobban elsajátítható még a szülés előtt.

Meddig kell csinálni?
Ahhoz, hogy teljes mértékben megerősödjenek a kismedencei izmok, legalább három hónap-fél év szükséges. De utána sem szabad abbahagyni a rendszeres tornát, mert mint minden izmunk, ezek az izmok is sorvadásnak indulnak. Ezért érdemes a napi rutinba beépíteni egy pár gyakorlatot, egész életen át végezni azokat.

Miért hasznos?
Azért, mert segít megelőzni a kismedencei szervek süllyedését (ami előrehaladott állapotban csak műtéttel korrigálható) és számos kellemetlen tünet kialakulását, mint például az inkontinencia. Nem utolsósorban pedig azért, hogy a nőiességünket sokáig megőrizzük.

Mennyi időt kell rászánni?
Napi 10-15 perc gyakorlás tökéletesen elég.

Egyedül vagy szakemberrel?

A gyakorlatokat ezen a területen jártas szakember segítségével tudjuk helyesen megtanulni. Ez azért nagyon fontos, mert ha nem jól végezzük a gyakorlatokat, azzal sajnos ártani is lehet. Ha már elsajátítottuk a helyes technikát, akkor egyedül is nyugodtan gyakorolhatunk otthon, vagy akár interneten is nézhetünk gyakorlatokat.

Hol tudom elsajátítani a gyakorlatok helyes elvégzését?
Gátizomtorna tréninget nagyon sokan tartanak az országban. Egyéni vállalkozóként működő gyógytornászoktól kezdve az egész országot lefedő hálózatokig mindenki megtalálhatja a neki legszimpatikusabb formát. Független szervezetként mi nem szeretnénk ezek közül egyet sem kiemelni, egy egyszerű internetes keresés a “gátizomtorna”, “gátizomtorna tanfolyam”, “gátizomtorna Budapest” stb. kifejezésekre mindenkit elindíthat a megfelelő irányba.

A BABÁNTÚL® szülés utáni étrendkiegészítő olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyek támogatják a gátizomtorna sikerességét és az izmok minél előbbi regenerációját.