Visszatérés a szexualitáshoz – készen állsz lelkileg?

Visszatérés a szexualitáshoz – készen állsz lelkileg?

Arra a kérdésre, hogy mikor állsz készen a szexuális élet újrakezdésére, két megközelítésből is lehet válaszolni. Az egyik a testi (fizikai) megközelítés, azaz amikor a tested már készen áll a szexre. A másik – ennél talán még fontosabb – kérdés, hogy lelkileg és érzelmileg mikor vagy kész az intimitásra, mikor vágysz rá igazán. Ebben a bejegyzésben az újrakezdés lelki / érzelmi oldalát járjuk körül, de mindenképpen javasoljuk, hogy olvasd el a témához kapcsolódó másik bejegyzésünket is, amely a fizikai oldalról közelíti meg a kérdést.

A postpartum időszak minden anya életében a legnagyobb kihívás. Valószínűleg nem a szex lesz az első gondolatod és ez teljesen normális. Ne feledd, a fizikai gyógyulás mellett alkalmazkodni kell egy új családtaghoz, a kevesebb alváshoz és a mindennapi élet megváltozásához.

Az ösztrogén és a progeszteron hormonok döntő fontosságúak a baba egészséges fejlődésében a terhesség alatt. És létfontosságúak a nemi vágyad szempontjából is. Ezeknek a hormonoknak a szintje hihetetlenül magas a terhesség alatt és miután a baba megszületett, drámai módon visszaesnek, vissza a terhesség előtti szintre.

Ez azt okozhatja, hogy néhány hétig nem érzel semmilyen szexuális vágyat. De amúgy is négy-hat hetet kell várni, amíg a tested helyreáll és valljuk be, a tested egy hatalmas trauma utáni gyógyulás állapotában van. Ha nem lennének a hormonális változások, valószínűleg akkor sem a szexen járna az eszed.

Ha szoptatsz, több időbe telhet a libidó visszatérése, mint azoknál a nőknél, akik nem szoptatnak. Ez azért van, mert a szoptatás alacsonyan tartja az ösztrogén szintet.

Te döntesz arról, hogy mikor térsz vissza a házasélethez. A nők 90 százaléka szülés után hat hónappal általában rendszeres nemi életet él. Amint alkalmazkodsz az új életedhez, nagyjából kialakul egy napirend és/vagy abbahagyod a szoptatást, a hormonok újra működni kezdenek, megnyugszol, és a libidó visszatér.

Talán ebből már egyértelmű számodra is, hogy a lelki készenlétet nem lehet a hetek vagy hónapok számával mérni, a lényeg pontosan az, hogy Neked kell készen állnod rá. És azt is kell látnod, hogy a testi és a lelki rész összefügg és nem választható el egymástól. 

Nem segíti a folyamatot, hogy a szülés utáni szexualitás gyakran szintén a tabutémák közé tartozik. Ez alapvetően azért rossz, mert a lelki tényezők felderítése még minden tudással és őszinteséggel felfegyverkezve sem egyszerű folyamat. Ha ehhez ráadásul még egy türelmetlenebb partner is járul, akkor végképp nehéz az ideális megoldást megtalálni. Az alábbi tanácsok segíthetnek Nektek a problémamentes újrakezdésben:

  • Szánjatok időt a szexre, legyen kényelmes. A kisbabád mellett valószínűleg nincs sok alkalom a spontaneitásra. Ha tudjátok, tervezzétek meg előre, hogy mikor tudtok együtt lenni (pl amikor alszik, vagy a nagymama vigyáz rá). Így nem érzed azt, hogy sietni vagy aggódni kellene. 
  • Beszélgessetek a partnereddel. A szülés utáni szex nem rossz, hanem más. A más pedig lehet szórakoztató és izgalmas, de őszintének kell lenni egymással arról, hogy mi esik jól és mi nem, miben érzed jól magad és miben nem. Bókoljatok egymásnak, próbáld meg elmondani partnerednek, mi tesz boldoggá. Ez segít újra élvezni a szexet, és elkerülni felesleges fájdalmat.