Milyen hamar eshetek újra teherbe?

Milyen hamar eshetek újra teherbe?

Az örök kérdés: legyen-e kistestvér? Ha igen, mikor érkezzen a családba? Érdemes pár alapvető ismeretet tudni a szülés utáni fogamzóképességről. 

Meglepően gyorsan teherbe eshetsz a szülés után. A babájukat nem szoptató nők esetében az első peteérés már 4-6 héttel a szülés után bekövetkezhet. A szoptatás ugyanakkor a szülés utáni négy-hat hónapban a fogamzásgátlás természetes formájaként működik, amely akár 98%-os hatékonyságot is elérhet, (ha még nem indult újra a menstruáció). Mindazonáltal a gyakorlatban a nőknek csak a negyede alkalmazza megfelelően ezt a módszert születésszabályozásként. 

Ha a terhesség után nem szeretnétek ilyen hamar másik babát, akkor tervezni kell egy megbízható fogamzásgátló módszert. Először jó lehet egy fizikai gátláson alapuló módszer, például óvszer, vagy méhen belüli eszköz (IUD) is használható. A hormonális módszerek befolyásolhatják a szoptatást, és bizonyos kockázatokkal is járhatnak, például a vérrögök megnövekedett kockázatával. Mindenképp beszélj az orvosoddal a számotokra megfelelő lehetőségről.

Ha viszont szeretnétek babát, érdemes tudni, hogy a két terhesség között a szakemberek által javasolt idő 12-18 hónap. Ennyi időt adj a testednek, hogy tökéletesen rendbe jöjjön az előző szülés után, hidd el, jobb lesz neked is és a babádnak is.