Visszatérés a szexualitáshoz – készen állsz fizikailag?

Visszatérés a szexualitáshoz – készen állsz fizikailag?

A szülés utáni szex először valószínűleg más érzés lesz. Van, akinél szimplán csak más. És van aki szexuális problémákat tapasztal a szülés utáni hónapokban. Erre is azt tudjuk mondani, mint sok minden másra, ne aggódj, ezek a problémák átmenetiek és el fognak múlni. Legyetek türelmesek a pároddal! Ahogy haladsz előre az időben, egyre jobb lesz minden. 

Arra a kérdésre, hogy mikor állsz készen a szexuális élet újrakezdésére, két megközelítésből is lehet válaszolni. Az egyik a testi (fizikai) megközelítés, azaz honnan tudhatod, hogy a tested már készen áll az intimitásra. A másik – ennél talán még fontosabb – kérdés, hogy lelkileg és érzelmileg mikor állsz készen. Ebben a bejegyzésben a testi készenlét kérdését járjuk körül, de mindenképpen javasoljuk, hogy olvasd el a témához kapcsolódó másik bejegyzésünket is, amely a lelki oldalt közelíti meg.

Az orvosok többsége azt javasolja, hogy a nők a hüvelyi szülés után legalább négy-hat hetet várjanak. Természetesen a szülés közben elszenvedett sérülések gyógyulása ezt az időtartamot akár jelentősen is kitolhatja. A tapasztalat, hogy rendkívül különbözünk, és mindenki másképpen gyógyul.

Két dolog van amit semmiképpen nem szabad félvállról venned: a vérzés és a fájdalom.

A szülést közvetlenül követő hetekben valószínűleg fogsz rendszeres vérzést tapasztalni a méh gyógyulásakor. Emellett, a hüvelyed szárazabb és érzékenyebb lehet a szülés utáni első hetekben, mivel a szülés vékonyabbá teszi az izmokat, illetve szakadáshoz vagy sérülésekhez vezethet. Érezheted azt, hogy a hüvelyed akár gyulladt és duzzadt lehet. Ezekben az esetekben a vérzés nem ritka. Ha a szex alatti vérzés négy-hat héten belül nem szűnik meg, vagy súlyosbodik, keresd fel az orvosodat. Előfordulhat, hogy szakadás vagy irritáció áll mögötte, amely kezelést igényel, mielőtt újra kezded a házaséletet.

A szexnek nem szabad fájdalmasnak lennie felépülés után. A fájdalom forrásai alapvetően a következők lehetnek:

  • Ha izomszakadás történt a gáti területen, a hegszövet intenzív fájdalmat okozhat szex közben.
  • A gátmetszés okozta seb gyógyulása is feltétele a szexuális élet újrakezdésének
  • Az ösztrogénszint ideiglenes csökkenése hüvelyszárazságot és behatolás közben fájdalmat okozhat. Erről részletesebben itt olvashatsz.

Ha túl hamar visszatértek a szexhez, az növelheti a szövődmények, például a szülés utáni vérzés és a méhfertőzés kockázatát.

Ha császármetszéssel szültél, akkor is alapvetően ugyanezek a megfontolások érvényesek. Ezeken túl tekintetbe kell venni a hasi seb gyógyulását is. A seb gyógyulása előtti, vagy 4 héten belüli szex akár vaginális fertőzést is okozhat.

Olvassátok el a tanácsokat a szülés utáni szexuális élethez (lsd. lentebb), s ha megpróbáltátok és egy hónapos rendszeres szex után sincs javulás, keresd fel az orvosod. Egy alapos vizsgálat kiderítheti a fájdalom okát, például hegszövet a szakadás helyén, vagy akár egy túl szorosan varrott gátmetszés. Esetleg egy fertőzés válthatja ki a fájdalmat. Szükség szerint a kezelőorvos medencefenék terapeutát, vagy síkosító/ösztrogén krémet javasolhat.

A vérzés és a fájdalom mellett még egy olyan problémára szeretnénk felhívni a figyelmedet, amely ugyan nem lehetetleníti el a szexuális életet, de a minőségére hatással lehet. A terhesség, a vajúdás és a hüvelyi szülés hatására megnyúlhatnak vagy meg is sérülhetnek a medencefenéki izmok, amelyek a méh, a hólyag, a vékonybél és a végbél alátámasztásáért felelősek. Ennek eredménye az ún. laza hüvely érzése, vagy a prolapszus, amikről részletesebben olvashatsz itt: link

Végül pedig szeretnénk Neked néhány tippet adni a terhesség utáni egészséges szexuális élethez:

  • Lassíts. Az első hetekben előfordulhat, hogy a tested nem áll készen arra, hogy visszatérjen ahhoz a szexhez, ami terhesség előtt volt. Minden nap tegyetek valamit, kis lépéseket az intimitásért. Próbáljatok meg romantikus együttléteket, hogy újra kedvet kapj a szexre, például egy kellemes vacsora, összebújás, simogatás, csók, masszázs.
  • Növeljétek az előjáték hosszát. Ezzel időt adsz a hüvelyednek, hogy természetes módon nedvesedjen. Nyújtsátok ki az előjátékot, kölcsönös simogatást, stb. a behatolás előtt. Ne legyél szégyenlős, mondd el mit szeretnél! 
  • Használjatok nyugodtan síkosítót. Szükséged lehet egy kis segítségre, mivel hormonális okokból átmenetileg érezhetsz hüvelyszárazságot. Inkább vízalapú síkosítókat használj. A célra tökéletes a Juvia hüvelyhidratáló gél. Az olaj alapú síkosítók károsíthatják az óvszereket és irritálhatják az érzékeny szöveteket.
  • Gyakorold a gátizom tornát. A gátizom és kismedencei tornagyakorlatok segítenek a medencefenék izmainak újjáépítésében. Egyrészt segít a szülés utáni inkontinencia gyakori problémájában, másrészt az izmok dolgoztatása segít abban, hogy a hüvelyben azt az erőt, feszességet és érzést érezd, mint terhesség előtt, a férjed örömére is. Szerezd vissza a hüvelyi izmaid erejét megfelelő tápanyagok bevitelével és a kismedencei izmaid tornáztatásával. 
  • Gondoskodjatok fogamzásgátlásról. Ha még nem szeretnétek másik babát, kérdezd meg az orvosod, milyen módszert ajánl. Így sokkal nyugodtabb leszel. 
  • Találjátok meg milyen pózok esnek jól neked. Amikor nem érzed, hogy húzódik a seb, amikor kellemes a behatolás.