A fájdalmas szex leggyakoribb oka: hüvelyszárazság

A fájdalmas szex leggyakoribb oka: hüvelyszárazság

“4 hónapja szültem. 6 héttel a szülés után a férjemmel szerettünk volna együtt lenni, de nekem fájt, ami nagyon meglepett. A nőgyógyászom azt mondta, hogy ez normális, mivel a hüvely még száraz, de ez az első menstruáció után megszűnik. De én úgy gondolom, hogy nem a szárazság a gond.” 

Pedig a szárazság lehet valós, csak a fiatal nők még nem találkoztak vele. Ha hüvelyszárazságot tapasztalsz, nem állsz ezzel egyedül. 

A hüvelyszárazság gyakori probléma a szülés utáni hónapokban. A jó hír, hogy ez csak egy átmeneti probléma, mindjárt bemutatjuk, hogy mi áll mögötte. Ha ezt tapasztalod, tudd, hogy magától rendeződni fog, valószínűleg akkor, amikor a szoptatást abbahagyod és visszatér a menstruáció. Addig pedig leírjuk, hogy mi okozza a problémát és hogyan kezelheted azt. 

A hüvelyfal szöveteinek nedvességét és rugalmasságát a méhnyakban található mirigyek által termelt váladék biztosítja. Ezeknek a mirigyeknek a szabályozásában fontos szerepet játszik két hormon: az ösztrogén és a progeszteron. Ha ezen hormonok mennyisége ingadozik vagy csökken, ez viszkető, száraz és irritált érzéshez vezethet a hüvelyben.

A terhesség folyamán az ösztrogén és a progeszteron szintje folyamatosan emelkedik, majd szülés után mennyiségük a szervezetben radikális sebességgel és mértékben csökken: 24 órán belül gyakorlatilag visszatérnek a terhesség előtti szintjükre. Ráadásul mivel az ösztrogén megzavarhatja az anyatej termelődését, a szoptatós anyukáknál a hormon szintje még tovább csökken.

Igazából normális, hogy a hüvely a szülés után a szokásosnál szárazabb. Ez tehát összefügg a szervezetben az ösztrogén alacsonyabb szintjével és azzal, hogy a szoptató anyáknál az ösztrogén szintje alacsonyabb, mint azoknál, akik nem szoptatnak, és a szárazság még hangsúlyosabb lehet. Ha abbahagyod a szoptatást és a menstruáció visszatér, az ösztrogén szintje visszatér a terhesség előtti szintre. Ilyenkor magától rendeződik a hüvelyszárazság kérdése. 

A hüvelyszárazság okozta kellemetlenség vagy fájdalom először rendszerint szexuális érintkezéskor (behatoláskor és az aktus közben) jelentkezik. A fájdalmas közösülést (dyspareunia) esetenként enyhe vérzés is kísérheti. A hüvelyszárazság megléte éppen ezért tovább nehezíti a gyakran amúgy sem könnyű visszatérést az intimitáshoz. Az ezzel gyakran együtt járó frusztráció, szégyenérzet vagy a nőiesség visszaszorulásának megélése komoly pszichés terhet jelenthet a nő számára. A szexuális élet zavarai ráadásul gyakran a párkapcsolat minőségére is negatívan hatnak. Ne viseld egyedül ezt a terhet! Beszélj a férjeddel, pároddal, magyarázd el neki hogy ez egy átmeneti állapot és kérd meg hogy legyen türelmes és megértő. A kisbaba születése utáni fél év – egy év egyébként is “felborítja” az életet, és sok olyan új helyzet lesz, amiért mindkettőtöknek több türelemre van szüksége. 

Mit tehetünk? 

A hüvelyszárazság tünetei több módon is enyhíthetőek / megszüntethetőek, a kezelés függ a tünetektől és azok súlyosságától is.

Síkosító – Amennyiben a szárazság csak szexuális együttlétek alatt jelentkezik, a síkosítók megoldást jelenthetnek, amelyek csökkentik a súrlódás okozta kényelmetlenséget. A síkosítókat közvetlen a szexuális aktus előtt kell alkalmazni. Az olajos bázisú síkosítók károsíthatják a latexet tartalmazó óvszereket és pesszáriumokat, így ha ilyet használsz védekezés céljából, akkor inkább a vízbázisú síkosítók használata ajánlott.

Hüvelygél – Ha a síkosítók nem szüntetik meg a kellemetlenséget, illetve a tünetek nem csak szexuális együttlét során jelentkeznek, indokolt lehet speciális hüvelygél használata. A hüvelygélek többsége nem csak tüneti kezelést nyújt, hanem elősegíthetik a hüvelyfal rugalmasságának és hidratáltságának visszanyerését is. A JUVIA hüvelygél ilyen, hatékonyan hidratál és síkosítóként is jó, eredményességét klinikai vizsgálat is bizonyítja. 

Hüvelyi ösztrogén – Az ösztrogén helyi pótlása történhet hüvelyi ösztrogéngyűrűvel, krémmel vagy hüvelybe helyezhető tablettával/kapszulával. A helyi ösztrogén kezelés általában preferált az általános kezeléssel (szájon át szedhető ösztrogén tabletta) szemben. Ez akkor jön szóba, ha komolyabb mértékű a szárazság. 

A síkosítók és a hüvelygélek többsége recept nélkül is beszerezhető, az ösztrogéntartalmú anyagok azonban gyógyszernek minősülnek, amelyet csak orvos írhat fel.

Az aktív szexuális élet önmagában is hozzájárul a hüvelyszárazság tüneteinek csökkentéséhez, mivel az ilyenkor fellépő vérbőség elősegíti a szövetek rugalmasságának fenntartását. Ha szülés után 3-6 hónappal, esetleg a szoptatás befejezése után is fennáll a probléma, és hosszabb ideig nem élvezed az együttléteket, akkor érdemes szakemberhez fordulni, aki további kezelési lehetőségeket ajánl.