Szülés utáni hajhullás

Szülés utáni hajhullás

Biztosan tapasztaltad a hajad erősödését a terhesség alatt. Éppen ezért talán még rosszabbul esett, hogy a szülés után még a hajhullás is keseríti az életedet. Jó ha tudod, hogy a szülés utáni hajhullást nem az újszülött érkezésével gyakran együtt járó stressz okozza és valójában nem is igazi hajhullás. Ebben a bejegyzésben bemutatjuk, hogy mi történik valójában a hajaddal ebben az időszakban és hogyan segíthetsz a problémán.

Először is röviden nézzük meg, hogy mi áll a jelenség hátterében. A terhességed során számos hormon szintje megemelkedik. A terhesség alatt a keringő vér mennyisége is átlagosan 50%-al megemelkedik. Közvetlenül a baba születése után viszont számos hormon szintje gyorsan csökken (az ösztrogén és a progeszteron például 24 órán belül, egyedül a prolaktin szintje marad magasabb a szoptatás végéig). A keringő vér mennyisége néhány héten belül áll vissza a terhesség előtti szintre.

A hajad állapotának változása tehát elsősorban a hormonszintek ingadozásának köszönhető. Az enyhe mindennapos hajhullás a nők esetében teljesen természetes folyamat. Terhesség alatt azonban a megnövekedett ösztrogén hormon szint miatt a hajhullás csökken. Ezt a hatást tovább fokozza a keringő vér megnövekedett mennyisége, ezért a terhesség alatt a legtöbb nő haja a szokásosnál dúsabb.

A baba megérkezése és a hormonszintek csökkenése után a haj a szokásosnál nagyobb csomókban kezd hullani. Valójában a hajhullás mértéke összességében nem nagyobb annál, mint ami 9 hónap alatt normál esetben bekövetkezett volna, de mivel viszonylag gyorsan történik, ezért hirtelen ijesztő lehet számodra. A hajhullás a szülés után bármikor beindulhat és akár egy évig is eltarthat, de átlagosan a szülés után négy hónappal tetőzik.

A haj hullása és elvékonyodása a terhesség után normális és természetes folyamat, ha valakit nem aggaszt, akkor semmilyen kezelésre nincs szüksége. Amennyiben ez mégis zavar Téged, akkor van néhány dolog amit megtehetsz az egészségesebben kinéző haj érdekében.

1. Ne most tökéletesítsd a frizurád: A hajszárító – pláne a hajsütővas – vékonyíthatja a hajszálakat. Ha lehet, minél többször hagyd, hogy a hajad magától megszáradjon. Az intenzív fésülködés hatására könnyebben kihullanak az amúgy is meggyengült hajszálak. Minél ritkábban és minél kíméletesebben fésülködj. Használj volumen növelő sampont és balzsamot. 

2. Helyes táplálkozás: A különféle gyümölcsök, zöldségek és egészséges fehérjék fogyasztása a legjobb módja annak, hogy szervezeted megkapja az összes szükséges tápanyagot. A haj egészségének javítása érdekében javasolt ételek közé tartoznak a leveles zöldségek (vas és C vitamin, az édesburgonya és a sárgarépa (béta-karotin), a tojás ( D-vitamin) és a hal (omega-3 és magnézium).

3. Ne feledd a vitaminpótlást: A vitaminok nem helyettesíthetik a változatos étrendet, de segítenek a nem megfelelően kiegyensúlyozott étrend kiegészítésében. A Babántúl vitaminkomplexumot szedő anyukák gyakran számolnak be a hajuk meglepetésszerű erősödéséről.

Ha a haj nem nyeri vissza normális teljességét egy év után, érdemes lehet egy bőrgyógyászhoz elmenni. Valami más okozhatja a hajhullást. A hajhullásnak több oka is lehet és a pontos diagnózis elengedhetetlen a hatékony kezeléshez.