Széklettartási zavar szülés után

Széklettartási zavar szülés után

A székletinkontinencia a székletürítés feletti kontroll elvesztését jelenti. Ha valami, akkor ez igazán tabutéma. A szülési sérülésekből kifolyólag a széklettartási zavar a nőket nagyjából kétszer olyan gyakran érinti, mint a férfiakat. A jó hír, hogy szerencsére ritka, ennek ellenére úgy érezzük, hogy erről is beszélni kell. 

Ha valakinél jelentkeztek széklettartási problémák, nagyon rosszul éli meg. A probléma nagyrészt rejtve marad, mivel a betegek még az orvosnak sem szívesen beszélnek róla, még jobban szégyellik, mint a vizelet inkontinenciát. Márpedig a betegség jellemzően magától nem múlik el, sőt sokszor csak rosszabbodik a helyzet. Enyhébb esetben csak kisebb folt jelenik meg a fehérneműn, és már a legelső, jelentéktelennek tűnő tüneteket is komolyan kell venni és azonnal szakorvoshoz kell fordulni.  Ez már csak azért is fontos, mert a széklet inkontinencia a fizikai problémákon túl gyakran szorongást, depressziót is okoz.

A széklettartási zavarnak több oka lehet, de leggyakrabban a medencefenéki és a gátizomzat elégtelen működése, sérülése áll a háttérben. Leggyakoribb oka a szülési sérülés kapcsán fellépő végbél záróizom sérülés. 

Mivel ez a problémakör általában magától nem oldódik meg, sőt többnyire súlyosbodik, fontos már a legkisebb jeleket is komolyan venni, bármilyen nehéz is ennek vállalása! Ha valaki ezzel fordul orvoshoz, a zavart általában nagyon alaposan kivizsgálják.  

A kezelés első lépése az ok megszüntetése, amennyiben szervi eltérésről van szó. Tehát, ha a háttérben valamilyen sérülés áll, akkor mérlegelni kell a műtéti helyreállítás lehetőségét. A sebészi kezelés akkor adja a legjobb eredményt, amikor a beavatkozást sikerül a szülészeti izomsérülést követően minél hamarabb elvégezni. Ha nem megoldható a műtét, akkor a legfontosabb a széklet állagának beállítása tudatos táplálkozással.