Szétnyílt hasizom / 2: Mit tegyek, ha szétnyílt hasizmom van?

Szétnyílt hasizom / 2: Mit tegyek, ha szétnyílt hasizmom van?

A szülést követő hetekben nem érdemes pánikba esni a szétnyílt hasizom miatt, meg kell adni a természetes gyógyulási folyamatnak az időt. Arra esetleg érdemes figyelned, hogy ne terheld túl az egyenes hasizmod, hiszen sok mindennapos tevékenységnél észrevétlenül használod. Például ne hasizomból ülj fel fekvésből, hanem az oldaladra fordulva kézzel segítsd a felülést, felkelést az ágyból; ha valamit felemelsz, akkor szabályosan emelj, egyenes derékkal, hajlított térdekkel “combból”, a törzsizmokat tartva, a karizom segítségével és nem haspréssel. Amennyiben a hasizom kímélő életmódot betartod a gyermekágyas időszakban, máris nem akadályozod a test regenerációs folyamatait.

Két hónap elteltével érdemes megvizsgálni a hasizmod. Amennyiben úgy gondolod, hogy valami nincs rendben, keress fel egy szakembert. 

Amennyiben szükség van rá, érdemes és kell is korrekciós gyakorlatokat végezni a hasizmok teljes összezárása érdekében. Figyelj arra, hogy nem minden mozgásforma lesz alkalmas a hasizom regenerálására. Fontos, hogy nem használnak, sőt, akár árthatnak is a hagyományos hasizom-erősítő gyakorlatok. Ne kezd el magadtól tornázni és haspréseket, lábemeléseket végezni. A szétnyílt hasizom speciális, de könnyen és otthon is végezhető tornát igényel. A választott szakember célzott gyakorlatokat fog adni és fejleszteni fogja a mozgástechnikát is. Megtanítja az alapokat, a helyes mozdulatsorokat, amelyeket aztán rendszeresen gyakorolni kell. A tréning célja, hogy a hasizmok tónusa és ereje úgy alakuljon, hogy az egyenes hasizom újra középre tudjon húzódni. Jó hír, hogy viszonylag rövid idő alatt is látványos eredmény érhető el. A torna mellett hatékony segítség lehet a Tape ragasztószalag alkalmazása, amely segíti a szétvált rostok újbóli egyesülését, regenerációját.

A diastasis recti helyreállításával kapcsolatban rengeteg információ található, szerencsére ma már egyre többen foglalkoznak ezzel a témával profi szinten és kifejezetten hasizom-rehabilitáló tréning is elérhető. A mozgást azonban csak természetes szülés után 6 héttel, császármetszéses szülés után pedig 12 héttel szabad elkezdeni.

Ezeken az oldalakon tudsz elindulni, ha konkrét terápiás szolgáltatót keresel:

  1. LoveYourBelly
  2. Gyerünk anyukám
  3. Potzak (ehhez az oldalhoz egy okostelefonos alkalmazás is kapcsolódik) 
  4. ANYA született

Rajtuk kívül természetesen sok olyan gyógytornász, fizioterápiás szakember van, aki a lakóhelyed közelében tud segíteni neked. 

Műtét csak abban az esetben indokolt, ha súlyosabb esetről van szó és a tornával nem értünk célt. A műtét során az egyenes hasizmokat egymáshoz varrják, megszüntetve a hasfali izomzat lazaságát. A gyógyulási idő 2-3 hónap.