Szétnyílt hasizom / 1: Divatos téma, amit komolyan kell venni

Szétnyílt hasizom / 1: Divatos téma, amit komolyan kell venni

A szétnyílt hasizomról egyre többet hallunk mostanában, mintha divatos témává kezdene válni. Bár sok esetben a hasizom magától regenerálódik, ha mégsem ez a helyzet akkor semmiképpen sem szabad félvállról venned a problémát. Az alábbiakban bemutatjuk, hogy miért.

A hasfalat középen egy vastag, függőlegesen végigfutó tömöttrostos kötőszövet, a line alba zárja. Ez a szövet nagyon erős, de várandósság alatt a termelődő relaxin hormon hatására megnyúlik, elvékonyodik, hogy befogadja a növekvő magzatot. Ilyenkor az izom- és kötőszövetek lazulnak.

Szülés után a linea alba nem képes minden esetben visszanyerni eredeti szélességét és vastagságát, melynek következtében az egyenes hasizmok oldalra csúszva maradnak és egy rés keletkezik a hasfal közepén. A fizikai megterhelés, illetve a baba körüli munkák ezen még többet ronthatnak, az egyenes hasizom rostjai között akár három-négy ujjnyi is lehet végül a rés.

A törzsizmok integritása nagyon fontos, ha nem így van, az esztétikai problémákon túl egészségügyi problémákat is fog okozni. A szétnyílt hasizomnak nem csak annyi a következménye, hogy szét van nyílva a hasizom. Ha úgy marad, hátfájások és a kismedence izomzatának meggyengülése is lehet a következménye, illetve okozhat további gondokat, pl. köldök-, hasfali-, rekeszsérvet, derékfájást. Az erős törzsizomzat nagyon fontos, életminőség javító tényező, hogy ez rendben legyen.

Hogyan ismerheted fel? Lehetséges, hogy szemmel látható a rés a hasfalon. Előfordul, hogy bár szemmel nem látható, de hiába teszünk meg mindent (edzés, fogyás, odafigyelés), még 6 hónappal a szülés után is úgy nézünk ki, mintha terhesek lennénk és a  hasi terület valahogy nem akar feszesebb lenni és erőre kapni. 

A rectus diastasis otthoni ellenőrzésének módja:

  1. Feküdj hanyatt a padlóra és húzd fel a térdeid úgy, hogy közben a talp a földön nyugszik.
  2. Egyik kezed tedd a tarkó alá és végezz hasprést, vagyis a lapockát emeld el a talajtól.
  3. Közben a másik kézzel fejts ki nyomást a hasadra köldökmagasságban.
  4. Ha az ujjaid besüllyednek a hasfalba, a két izom között rés van. Az ujjaiddal érezheted, hogy mennyire vannak szétválva a hasizmok.

A legtöbb esetben a rés a szülés után 6-8 héttel csökken és újra abban a feszesebb állapotban lesz, mint előtte. Valójában akkor válik problémává, ha a rés 6-8 hét után, vagy később a posztpartum alatt is kb. 2 cm-s marad.

Fontos megérteni, hogy még akkor is, ha a hasfali rés meggyógyult, nem biztos, hogy egyből lapos lesz a hasad, mert:

  • a kinyúlt izmoknak időbe telik, hogy visszatérjenek optimális méretükre
  • az izomtónus alacsonyabb, mint a terhesség előtt és
  • a terhesség és a szülés utáni életnek teljesen normális része a hason maradó extra zsírszövet és a hasad más megjelenése.

Add meg a testednek, és különösen a szülés utáni hasadnak, azt a tiszteletet és szeretetet, amelyet megérdemel, és azt az időt, amelyre szüksége van ahhoz, hogy meggyógyuljon a babád hordozása után. Megmutatjuk azt is, mit tehetsz a hasizmodért!

A BABÁNTÚL® szülés utáni étrendkiegészítő olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyek támogatják a hasfal izomzatának szülés utáni minél előbbi regenerációját.