Kismedencei szervek süllyedése – prolapszus

Kismedencei szervek süllyedése – prolapszus

Mit jelent az, hogy a kismedencei szervek süllyednek, hogyan vehetem észre? Mi az a prolapszus? A szülést követő sérülések közül ez az aminek a legkevésbé vannak tudatában a kismamák.  

Vannak olyan kellemetlen állapotok, amik nem a tipikus betegségtünetekkel járnak együtt, nehezen megfogalmazhatók, szégyenérzettel, tanácstalansággal járnak együtt, és még mindig tabunak számítanak, nem tudják az anyukák kihez fordulhatnak. Például a leggyakoribb ilyen panasz a hüvelyi idegentest érzés, amikor a nő azt érzi, hogy a hüvelyéből kiboltosul egy puha tojásszerű valami. 

Szóval mi is a prolapszus? A kismedencei szervek süllyedése, ami akkor fordul elő, ha a hüvely tartószerkezete (amelyet a képen a függőágy jelképez) sérül és ennek következtében egy vagy több olyan szerv, amelyet a medencefenéki izmok tartanak (hólyag, méh vagy végbél) leereszkedik és a hüvely falába süllyed. Ennek eredményeképpen a hüvely fala is megereszkedik.

A kismedencei szervek süllyedése okozhatja a hüvely elülső falának süllyedését (cystocele, hólyagsüllyedés), a hüvely hátsó falának süllyedését (végbélsüllyedés, bélsüllyedés), illetve a méh lesüllyedését a hüvelybe (uterus prolapsus). 

A prolapszus legfontosabb kiváltó oka a szülés – még akkor is ha nem azonnal a szülés után jelentkezik. A hüvelyben kifelé haladva a baba nyújthatja és leszakíthatja a támasztó szöveteket, szalagokat és a medencefenék izmait. Minél több hüvelyi szülésed volt, annál valószínűbb, hogy prolapszusod lesz.

A prolapszus tipikusan az a dolog, ami általában kismértékű, alig érezhető és együtt lehet vele élni. De sajnos van az a mértékű prolapszus, ami életminőség rontó, azért, mert különféle tünetek társulnak hozzá: nehézség érzés a vaginában, hátfájás, fájdalmas szex, inkontinencia stb., és nem maga a süllyedés jelentkezik problémaként, hanem az általa okozott tünet. Magadtól tehát egyáltalán nem biztos, hogy felismered a prolapszust, mert enyhébb esetekben nem érezhető. Ha a helyzet rosszabbodik, a következő tüneteid lehetnek: 

  • idegen test, nehézség vagy húzó érzés a hüvelyben
  • valami kidudorodik a hüvelyből
  • szexuális fájdalom vagy érzéketlenség
  • a hólyag nem ürül ki vagy gyenge a vizeletáramlás
  • ismétlődő húgyúti fertőzések
  • gyakori vizelési inger
  • székrekedés, vagy székletürítési nehézség

A süllyedéses panaszok okát mindenképpen nőgyógyász szakorvosnak kell feltárnia, a halogatásból nagyobb baj is lehet. Bármilyen kezelés megkezdése előtt szükséges egy alapos speciális nőgyógyászati vizsgálat, mely alapvetően a gátizomzat állapotának felmérésére törekszik. Csak így derülhet ki, hogy a páciens gátizomzata milyen mértékben, hol és mennyire sérült és képes-e azt tudatosan működtetni. 

Az elsődleges gyógymód a gátizomtorna, ami elsősorban a kismedencében lévő izmok erősítésével enyhíthet a panaszokon. Ezeknek a gyakorlatoknak a rendszeres végzése javíthatja az inkontinenciát, és lassíthatja a prolapszus progresszióját. Ezen kívül nagyon fontos a core izomzat izomerősítés, étrend változtatása, folyadékbevitel növelése, testmozgás és fogyás, helyes vizeletürítési és székletürítési szokások. A Babántúlban található hatóanyagok hozzájárulnak az érintett izmok regenerációjához és ezzel a prolapszus kialakulásának megelőzéséhez.

A műtét lehetőség lehet olyan nők számára, akiknél a konzervatív, nem sebészeti kezelések nem segítettek, előrehaladott állapotban sok orvos a műtéti megoldásokat javasolja. Tudd, hogy a műtét nem hat a gátizomzat erősségére, az nem lesz a beavatkozásoktól erősebb és nem tartja jobban a kismedence szerveit. A gátizomtorna, a kismedence erősítése pont azt a tartórendszert teszi erősebbé, amely a legfontosabb a funkció szempontjából: a kismedencei szervek helyben tartása, megfelelő szexuális funkció, problémamentesség a vizelet- és székletürítés terén. Úgy gondoljuk, hogy ez elengedhetetlen, akármi is legyen végül a megoldás, főleg fiatal korban.