Derékfájás / 2: Tippek a szülés utáni derékfájás megszüntetésére

Derékfájás / 2: Tippek a szülés utáni derékfájás megszüntetésére

Ha Te is azon kismamák közé tartozol, akik szülést követő derékfájástól szenvednek, ez a cikk Neked is szól! Egy korábbi bejegyzésben elmagyaráztuk, hogy honnan ered a derékfájás. Most pedig lássuk a probléma megoldásának lehetőségeit.

A legfontosabb, hogy ne akarj túl gyors javulást elérni, a derékfájásnak mindenképpen idő kell ahhoz, hogy rendeződjön. Ezzel együtt természetesen sokat tehetsz a gyógyulás érdekében.

Ez egyértelműen a derékfájás megszüntetésének kulcsa! Ma már sok lehetőséged van erre. Felkereshetsz gyógytornászt, tornastúdiót, találsz az interneten is tippeket, vagy a 4.trimeszter oldalon regisztráció után olyan gyakorlatokat ajánlunk Neked, amik elősegítik ezen izmok erősítését anélkül, hogy rossz hatással lennének a medencefenéki izmaidra vagy az esetlegesen szétnyílt hasizmodra. A derékfájás megszüntetése mellett a törzsizmok visszaerősítése szükséges feltétele az intenzívebb mozgásformák elkezdésének is. 

Ügyelj a megfelelő testtartásra: Amikor ülsz vagy állsz, tartsd a hátad egyenesen. Ne emelj nehéz tárgyakat, mert túl nagy nyomást jelenthet a hátizmoknak és az ízületeknek, és tovább súlyosbíthatja a fájdalmat. 

Ha mégis emelsz valamit, tartsd egyenesen a hátad, és  a térdet hajlítsd. Szoptatás közben ülj egyenes háttal, tegyél egy kis párnát a derekad mögé, hogy megtámassza a hát alsó részét. A lábad érje el a padlót. Kerüld a kicsi csípőn való hordozását hosszú ideig, mivel ez növelheti a hátizmok nyomását.  

Pihenés és én-idő biztosítása: Bármilyen aktív is ez az időszak, fontos hogy a tested kipihenje a szülést, a fáradtságot és a folyamatos fizikai aktivitást amiben van. Az érzelmileg és fizikailag megviselt mamák számára néha rendkívül nehéz odafigyelni magukra. A segítségkérés a feladatok ellátásában és az önmagunkra való odafigyelés önmagában is jó hatással lehet a fájdalmak elmúlására.

A normál testtömeg elérése: Próbálj meg visszatérni a normális testsúlyodhoz, legjobb lenne pár hónappal szülés után, de ha ez nem megy, akkor . Ebben segít a megfelelő étrend és testmozgás.

Házi praktikák: Bár a hatásuk általában korlátozott, ezek a módszerek gyakran komoly enyhülést is hozhatnak: (1) tegyél egy párnát a térdek közé alvás közben, ez igazítja a csípőt és megakadályozza, hogy a fájdalom zavarja az alvást; (2) szülés után fél évig ne viselj magas sarkú cipőt; (3) szülés után a meleg vízfürdők pihentetik az izmokat; (4) a fájdalmas területekre használhatsz hideg vagy meleg vizes párnákat; (5) egy jó masszázs is segíthet.

Ha a derékfájás hat hónap múlva is fennáll, állandóvá válik, vagy fokozatosan súlyosbodik, mindenképpen fordulj orvoshoz, gyógytornászhoz.