Derékfájás/1: Miért fáj a derekam?

Derékfájás/1: Miért fáj a derekam?

Valamilyen mértékű derékfájás szinte minden nőt érint szülés után. Ráadásul gyakran ez az egyik legmakacsabb és legtovább fennálló probléma a szülést követő első évben. A kiváltó okok között fontos szerep jut az izomsérüléseknek, de a derékfájás korántsem csak ezekkel van összefüggésben. 

A szülés utáni derék- és hátfájdalom több okra is visszavezethető, a legtöbb esetben ezek valamely (pontosan meghatározhatatlan) kombinációja áll fenn: 

  • Súlypont elmozdulása: Terhesség alatt a súlypontod kissé elmozdul. Az ok egyszerű: amint a hasad nagyobb lesz, a medencéd természetesen előre kezd billenni, az elülső medence dőlésszöge megváltozik, a derék jobban ívelt lesz. A baba megérkezése után a súlypont újra elmozdul, ezzel ismét befolyásolja testtartásod.
Súlypont elmozdulásának hatása
  • Hormonális hatás: Ahogy a neve is mutatja, a relaxin ellazítja a test izmait, ízületeit és szalagjait a terhesség alatt. A hormon mennyisége a szülés után mintegy három hónapig (szoptatás esetén tovább) magas marad, és ízületeid, szalagjaid és izmaid még mindig nem elég erősek és feszesek ahhoz, hogy támogassák a törzset.
  • Hosszú és nehéz kitolási szakasz: Ha vajúdáson és hüvelyi szülésen estél át, akkor olyan izmokat és pozíciókat használtál, amelyeket még soha. Ez a határozottan megerőltető munka hátfájást eredményez. Ez nem azt jelenti, hogy a császármetszéses anyákat elkerüli a derékfájás: a hegszövetek összenövései deréktáji és kismedencei fájdalmat is okozhatnak.
  • Túlsúly és a baba súlya: Ha az anya túlsúlyos, vagy a terhesség alatt az ajánlottnál nagyobb súlyt szed fel, a szülés utáni hátfájás esélye megnő a hátra nehezedő nyomás miatt. Ezen kívül, vagy emellett a baba súlya extra stresszt és megterhelést okozott az ízületeknek és az izmoknak. Különösen megterhelik a térded, a csípőd, az alsó hasizmaid és a hát alsó részét.
  • Gyenge hasizmok / szétnyílt hasizom: A terhesség alatt a növekvő méh és a csecsemő meggyengítette és megnyújtotta a hasizmokat, ennek következtében megváltozott a testtartás és a medencefenéki és a keresztirányú izmok alapvetően gyengülnek. A szétnyílt hasizom – főleg ha rosszabbodik – szintén gyengíti a törzset és hozzájárul a szülés utáni hátfájáshoz. A törzsizmok (core izmok) bármilyen gyengesége hatással van a többi izomra.
  • Medencefenéki izom gyengesége / sérülése: A hát vagy a medencefenék gyengesége olyan kiindulási pontot jelenthet, ami fájdalmat okoz más területeken. Nem mindig világos, hogy a problémák milyen sorrendben alakulnak ki, de az biztos, hogy a medencefenék diszfunkciója, a medencefájdalom és az ágyéki fájdalom összefüggésben van egymással.
  • Rossz testtartás: A rossz testtartás leggyakoribb forrásai a következők: (1) rossz szoptatási ülőhelyzet; (2) gyakori lehajlás: a csecsemő felvétele a kiságyból, játszószőnyegről, játékok felvétele, pelenkacsere, a babakocsi be- és kipakolása az autóból; (3) a csecsemő helytelen tartása és ringatása; (4) helytelenül viselt gyermekhordozók. Ezek a napi feladatok nemcsak súlyosbíthatják a szülés utáni hátfájást, hanem növelhetik a gyógyulási időt is. A rossz testtartás az egyik oka annak, hogy jó néhány kismama a terhesség után egy évvel még mindig szülés utáni hátfájástól szenved.
  • Fáradtság: A gyakori fentlét, az agy állandó éber állapota és az otthoni feladatok sokasága garantálja a folyamatos fáradtságot. A megviselt test és a fáradtság kombinációja is gyakran kiváltja a szülés utáni derékfájást.

A derékfájással foglalkozni kell, mert nagyon megnehezítheti a mindennapokat. A fájdalom mellett ott van az egészségtudat sérülése és a tehetetlenség érzése is, ami tovább nehezíti ezt az amúgy sem könnyű időszakot. Egy teljes bejegyzést szenteltünk a derékfájáshoz kapcsolódó kezelési lehetőségeknek.