Kismedencei izomzat anatómiája

Kismedencei izomzat anatómiája

Talán még nem is hallottál a kismedencei izmokról. Pedig ezek az izmok – amelyek fontos szerepet töltenek be a terhesség alatt és szüléskor – bármilyen más izomzathoz hasonlóan fejlesztést és erősítést igényelnek. Valljuk be, sokan azt sem tudják, hogy létezik ez az izomcsoport, és mivel a szülés utáni regenerációról szól ez a program, nézzük meg pontosan, miről is beszélünk, amikor a medencefenéki izmokat és kötőszöveteket emlegetjük. 

A kismedence (pelvis minor) a hasüreg legalsó része, amely a törzs és az alsó végtagok között teremt kapcsolatot. Élesen különül el a kismedence a gáttól (perineum), amelyek között a medencefenék (diaphragma pelvis) képez válaszfalat. A gát a hüvely és a végbél közötti kötőszövetes térség.

A medencefenéki izom a vázizomzat része. A kb. tenyérnyi nagyságú és vastagságú képlet a csontos medencekosarat alulról zárja le. Felülről nézve a medencefenék egy tál alakú izomelemez, melynek részei különböző irányokba futnak. Szerkezete réteges, több izomlap alkotja, az izomrétegek között kötőszöveti elemek találhatók. 

A medencét lefelé a medencefenék izomlemeze, valamint a felszínes és a mély gátizomzat zárja le. Ezek az izmos lemezek rögzítik a végbél- és a húgycső nyílást, a hüvelyt és a szeméremtestet a megfelelő helyzetben. A medencefenék izomzata tartja a hasüregi szerveket, alátámasztja a kismedencei szerveket. Itt helyezkednek el a belső nemi szervek, a húgyhólyag és a végbél. Részt vesznek a széklet és vizelet ürítésben és a szexuális életben. Épségük és izomerejük rendkívül fontos ezen funkciók zavartalan működéséhez. Több nőgyógyászati kórkép oka ezeknek az izmoknak a megnyúlása, fokozott alaptónusa vagy meggyengült izomereje. 

A medencei szervek támasztásában kiemelt szerepe van a levator ani izomnak. Ez az izom mint egy függőágy feszül ki a csontos medencefalak között. Hátul a farokcsont, elöl a szeméremcsont határolja. Ezt az izmos lemezt fúrja át elöl a húgycső, középen a hüvely és hátul a végbél. A levator ani izomkötegei hozzákapcsolódnak a kismedencei szervek egy részéhez, például a hüvelyhez, ami egy 8–12 cm hosszú cső. A hüvely a környező levator izomzathoz kapcsolódva elölről támasztja a húgyhólyagot, a húgycsövet, hátulsó fala pedig a végbelet. Ahol a hüvely nem kapcsolódik megfelelően a környező izomzathoz és kötőszövetes szalagokhoz, ott alátámasztó szerepét nem tudja kifejteni. Ha az általa támasztott szervek terhelés következtében és a tartószalagok megnyúlása miatt helyzetüket veszítik, és kimozdulnak, akkor süllyedéses állapot jöhet létre. Süllyedhet a hüvely, a húgyhólyag, a húgycső, a méh és a végbél. 

A medencefenék izomzata és kötőszövete feladata a continentia (széklet- és vizelet-visszatartás) biztosítása. A medencefenék elülső részében elhelyezkedő rés szülés során hatalmasan kitágul, hogy a magzat fejét átengedje. A szülés után a m. levator ani ismét összehúzódik, és helyreáll a medencefenék szerkezete. Ha a medencefenék szüléskor megsérül, a medencei szervek előreeshetnek; a hólyag vagy a rectum lejjebb száll és beékelődik az izom nyílásába (cystocele). Így incontinentia alakulhat ki, amelyet a beidegzésért felelős idegek (n. pudendus, rami anteriores nn. sacrales III-IV.) sérülése is előidézhet.

A kismedence izmainak négy fontos szerepe van:

  1. Medencefenéki szervek támogatása: A medencefenék izmai támogatják hólyagunkat, méhünket, végbelünket és fontos hasi szerveinket a gravitáció és pluszban még az esetlegesen hozzáadott lefelé irányuló nyomás ellen (pl. terhesség).
  2. Stabilitás: A medencefenék a core izmok egyike, amely stabilizálja a medencénket és a hát alsó részét.
  3. Záróizom funkció: Ezek az izmok szabályozzák a húgycső nyílást, és a végbél záróizmot. A medencefenék izmai megakadályozzák a vizelet, a széklet és a szelek szivárgását.
  4. Szexuális funkció: A medencefenéki izmok szerepet játszanak az orgazmusban, de diszfunkciójuk fájdalmas közösülést is okozhat.

Hogyan lehet tudni, hogy a kismedence izmai optimálisan működnek-e? Próbálj meg válaszolni az alábbi kérdésekre:

  • Előfordult valaha, hogy amikor köhögtél, ugráltál, vagy a fürdőszobába készülsz, becsorgott pár csepp vizelet?
  • Volt valaha fájdalmas a szex?
  • Érzed esetleg a medence nehéz érzetét?
  • Éreztél fájdalmat a medencédben olyan napi mozdulatoknál, mint az ágyból való felkelés vagy séta?

Ha ezek közül bármelyikre is igennel válaszoltál, lehetséges, hogy a kismedencei izmok működési zavara áll a háttérben. A jó hír az, hogy lehetséges a kismedence izmainak erősítése.