Kismedencei izmok sérülése

Kismedencei izmok sérülése

Ismered a kismedencei izmokat? Sokan nincsenek tisztában ezekkel az izmokkal, pedig igen fontos szerepet töltenek be a terhesség alatt és szüléskor, és hasonlóan bármilyen izomhoz, karbantartást igényelnek, fejlesztést, erősítést. Az egész kismedencei izomzat akaratlagosan irányítható, tudatosan összehúzható és elernyeszthető, nem úgy, mint pl. a bélizomzat, amely akaratlagosan nem befolyásolható. 

A medencefenék izomrostokból és kötőszövetekből áll, amelyek a medence alatt terülnek el az elülső szeméremcsont és a hátsó keresztcsont (farokcsont) között. A medencefenék támasztja a méhet, a hüvelyt, a hólyagot és a végbelet. A húgycső, a hüvely és a végbél áthalad a medencefenéken a levator hiatus néven ismert területen. Ez a medencefenék leggyengébb területe. Az anális záróizom egy izom, amely körülveszi a végbélnyílást, és gyakran a medencefenék részének tekintik.

Az anyai medencefenéki trauma akkor fordul elő, amikor szülés során károsodnak az izmok, az idegek vagy a medencefenék egyéb szövetei, ami befolyásolja működésüket és a medencefenék gyengeségéhez vezet.

A legfontosabb amivel tisztában kell lenned, hogy ezen izmok károsodása a terhesség és a szülés menetének normális része, amelyet jelenlegi ismereteink szerint nem lehet teljes mértékben megakadályozni. Ugyanakkor lehetséges a medencefenéki trauma kockázatának csökkentése néhány befolyásolható tényezővel:

  1. A segített (fogó, vákuum) hüvelyi szülés elkerülése. Ez úgy érhető el, ha korán elvégzik a császármetszést, ha a vajúdás nem halad megfelelően Ennek a felismerése nem mindig lehetséges, és a kérdés eldöntése sem egyszerű.
  2. Császármetszés. Ez egy nagyon ellentmondásos terület. A bizonyítékok arra utalnak, hogy a császármetszés csak két szülésig védi a medencefenék izmait. Két szülésen túl ez a fajta megelőző, védő hatás nem nagyon vehető észre, magyarul maguk a terhességek is gyengítik a medence alapot. A császármetszéssel történő szüléssel is vannak kockázatok, amelyek jelentősek lehetnek, és a császármetszések számával növekedhetnek. Nehéz megmondani, mivel teszünk jobbat egy adott helyzetben, és általában két olyan dolog közül kell választani, ahol mindkettőben van kockázat: segített szülés, vagy császármetszés. 
  3. Ha egy mód van, jó lenne ha nem nyúlna túl hosszúra az aktív, kitolási szakasz, vagyis a méhnyak teljesen nyitott állapotától, a nyomás és a baba megszüléséig eltelt idő. Ebben az időszakban nagyon nagy a nyomás a medencefenéken. Ezért azt a hihetetlen erőt aktívan kell irányítani, hogy megakadályozzuk a szülés ezen szakaszának indokolatlan elhúzódását.
  4. A szülés technikájának megfelelő alkalmazása a szülés utolsó szakaszában, ideértve az anya és a szülésznő, orvos közötti együttműködést, a magzat fejének folyamatos ellenőrzését a szülés során, kézi támogatást a perineum védelmére, mind fontosak a medencefenék védelmében. 

Azt Te is látod ebből a felsorolásból, hogy a kismedencei izmok sérülésének elkerülhetősége sokszor nem Tőled és nem az orvostól függ, hanem elsősorban olyan külső körülményektől, amelyekre senkinek nincs ráhatása. De miért is jelenthetnek problémát a kismedencei sérülések?

A kismedencei sérülések következtében kialakult problémák alapvetően négy fő területre oszthatók:

  • Húgyúti problémák. A szivárgó vizelet (vizeletinkontinencia), különösen köhögés, nevetés, tüsszögés vagy testmozgás során (stressz vizeletinkontinencia), az anya medencefenékének károsodásának legismertebb tünete.
  • Bélproblémák. Az anális inkontinencia egy bélprobléma, amely az anya medencefenekének károsodásából ered. Gázszivárgás (flatus inkontinencia), fehérnemű szennyeződése (passzív szivárgás) és a WC-be rohanás szükségessége (széklet sürgősség) lehetséges problémák, amelyet a nők tapasztalnak.
  • Szexuális problémák. A közösülés során fájdalom tapasztalható a hüvely bejáratánál. Ennek oka lehet a hüvelyi szakadásból származó hegszövet vagy a szülés elősegítésére végzett gátmetszés hege.
  • A prolapszus tünetei. A prolapszus – azaz a kismedencei szervek süllyedése – olyan állapot, amelyben a kismedencei szervek közül egy vagy több kidudorodik, vagy sérvként a hüvelybe süllyed.

Az a tény, hogy a kismedencei izmok sérülése nem elkerülhető, természetesen nem jelenti azt, hogy a sérülések regenerációját nem lehet gyorsabbá és teljesebbé tenni. Ennek elsődleges eszközei a speciális tornák és a regenerációt támogató tápanyagok biztosítása. Ha szeretnél tenni a gyógyulásért, ezekre mindenképpen fordíts megfelelő figyelmet.