Fogóval vagy vákuummal segített szülés

Fogóval vagy vákuummal segített szülés

Bár ezt senki sem szeretné átélni, a vajúdás közben – esetenként előre is sejtett – komplikációk léphetnek fel. Szerencsére ezek nagy többsége nem veszélyezteti a szülés biztonságát, de azért nem árt ha tudod róluk a leglényegesebb dolgokat. Ebben a bejegyzésben a fogóval/vákuumal segített szülésről lesz szó részletesebben.

A szülészeti fogó két fém vagy műanyag kanálból áll, használatával a baba feje a kontrakciók során a szülőcsatornán kifelé vezethető. Valójában a kanál egy „beterelő” eszköz, annak segítségével fordítják a megfelelő szögbe a baba fejét, nem a baba fejét szorítják vele, hanem segítségével a szülőcsatorna falát emelik el a megfelelő pillanatokban a baba fejétől. Így szó szerint szabaddá teszik előtte az utat.

A fogót ritkán használják, inkább a vákuumextrakciót részesítik előnyben. Kevesebb anyai sérülést okoz, viszont koraszülöttek világra segítésére nem alkalmas. Az eszköz egyébként egy szívókészülékből és egy szívókorongból áll. Egy kelyhet vezetnek be a hüvelybe és a magzat fejére illesztik. Méhtevékenység gyengesége esetén ez a módszer kíméletesen húzza a kifelé a babát, amíg a feje a szülőcsatorna nyílásában megjelenik. Ezt követően a szülés ugyanúgy folytatódik tovább, mint komplikációmentes esetben.

Vákuumos szülés

A beavatkozás előtt az orvos vizsgálatot végez annak megerősítésére, hogy a segített hüvelyi szülés biztonságos mindkettőtök számára. A szülés közben alkalmazott fájdalomcsillapítás lehet helyi érzéstelenítő injekció a hüvely belsejében, vagy regionális érzéstelenítő injekció (epidurális vagy gerincvelő).

Ezekre a segédeszközökre a szülési komplikáció fellépése esetén lehet szükség és feladatuk a kitolási szakasz megkönnyítése.

Ha problémák vannak a babával: 

  • Magzati szívhang eltérés van kitolás közben. 
  • A baba rossz pozícióban van, pl. feje, válla beszorul, 
  • A baba fáradt
  • A baba koraszülött – a csipesz segíthet megvédeni a baba fejét a perineumtól
  • Túl nagy a baba
  • A baba koponyájának forgási vagy tartási rendellenessége van
  • Feltekeredett, elakadt, túl rövid a köldökzsinór

Ha a kitolás nem halad úgy ahogyan kellene: 

  • Szűk a szülőcsatorna
  • Méhtevékenység gyengesége vagy tágulási nehézség lép fel 
  • Az anya nem képes megfelelő erővel nyomni, vagy nem szabad neki erősen nyomnia (pl. nagyon magas vérnyomás vagy szívbetegség miatt)

Ezek a beavatkozások vállalható, de valós kockázatokkal is járnak. Normális, ha a segített szülés után véraláfutást látsz és duzzanatot, fájdalmat érzel. Szülés után normális a hüvelyi vérzés, de a segített hüvelyi szülés után gyakoribb az erősebb vérzés. Pár nap múlva a vérzésnek hasonlónak kell lennie a nem segített hüvelyi szüléshez.

Szinte biztos, hogy gátmetszésed lesz. Ezt összevarrják és annyi kellemetlenséggel jár mint bármilyen gátmetszés. 

Nagyobb esély van olyan hüvelyszakadásra, amely érinti a végbélnyílást vagy a végbél izomzatát vagy falát, amelyet 3. vagy 4. fokozatú szakadásnak neveznek. Ez a fajta nagyobb sérülés az extrakcióval szült nők kb. 10%-t érinti (sima hüvelyi szülés esetén ez kb 3%). 

Nagyban hozzájárul a nagyobb hüvelyi sérülésekhez, hogy ilyenkor a baba általában a születése előtt nem sokáig nyomja a perineumot, s a perineumnak nem lesz ideje természetes módon nyúlnia, tágulnia, mondhatni túl gyorsan történik meg a szülés. A vákuummal segített szülések valamivel gyengédebbek ilyen szempontból, mint a fogó. 

A vérrögképződés nagyobb kockázata. Az asszisztált szülés után nagyobb az esély a vérrögök kialakulására a lábadban vagy a medence vénáiban. Segíthet ennek megakadályozásában, ha a szülés után minél többet mozogsz. 

Vizelettartási nehézség (és széklet inkontinencia) nagyobb eséllyel fordul elő. A vizeletinkontinencia (szivárgó pisilés) nem szokatlan a szülés után és gyakoribb a vákuumos vagy fogós szülés után. Az anális inkontinencia (akaratlan szél vagy szivárgó széklet) akkor következhet be, ha 3. vagy 4. fokú szakadás történt. 

A harmadik vagy negyedik fokú szakadások kezelése általában műtéttel történik, és normális, ha utána két-három hétig fájdalmat érzel. A műtét után fájdalomcsillapítást és antibiotikum-kúrát adnak, és tisztán kell tartani a területet. 

Talán az eddigiekből is nyilvánvaló számodra, hogy ezek az eszközök nem arra szolgálnak, hogy a szülő nő fájdalmát, szenvedését lerövidítsék, hanem azt, hogy a baba a nehézségek ellenére, a lehető legrövidebb idő alatt átjusson a szülőcsatornán. Ennek következtében – miként a kapcsolódó kockázatoknál bemutattuk – az eszközzel segített szülés esetében nagyobb az izomsérülések esélye. Ez nem csak azt jelenti, hogy hosszabb gyógyulási folyamatra számíthatsz, hanem azt is, hogy nagyon komolyan kell venned a szülés utáni fizikai regenerációt. Ez azt jelenti, hogy a 4. Trimeszter Programban megfogalmazott javaslatok fokozottan érvényesek rád és érdemes az izmok felépülését tudatosan támogatnod annak érdekében, hogy minél jobb eséllyel elkerüld az izomsérülésekhez köthető egészségügyi problémákat.

Az ilyen szüléseknél a baba esetében is beszélhetünk gyógyulási folyamatról, mivel a fogó is és a vákuum is nyomot hagyhat a baba fején, pl. vérömleny vagy kisebb seb keletkezik. Bár ezek hirtelen ijesztőek ilyen pici újszülötteknél, a zúzódások, sebek néhány napon belül nyomtalanul eltűnnek.