Tudnivalók a gátmetszésről

Tudnivalók a gátmetszésről

Mi a gátmetszés

A gátmetszés egy szülés közben ejtett, 2-4 cm hosszú vágás a végbél és a hüvelybemenet között. Ha gátmetszésre van szükség, valószínűleg helyi érzéstelenítő injekciót kapsz. Nem szabad érezned, amikor a bemetszést végzik vagy az orvos javítja a metszést.

Mikor javasolt a gátmetszés?

Vannak olyan esetek, amikor protokoll szerint javasolt a gátmetszés elvégzése: magzati oxigénhiányos veszélyállapot a kitolási szakban, magzati vészhelyzet, vállelakadás, medencevégű szülés vagy a koraszülés. Az egyértelmű eseteken kívül a szülész hozhat olyan döntést, hogy az izomszövetek súlyosabb sérülésének elkerülése érdekében alkalmazza a gátmetszést. A gátmetszés elvégzése mögött ebben az esetben az a logika húzódik, hogy  a vágott seb könnyebben gyógyul mint a repedt sérülés, illetve az oldalirányba ejtett metszéssel elkerülhető a végbélzáró izom sérülése. A megfelelően elvégzett, összevarrt gátmetszés szövődménymentesen gyógyul, gátrepedés esetén ez nem ilyen egyértelmű. A gátseb néhány napig kellemetlen, de még mindig kevésbé, mint a gátrepedés. Illetve kellemetlen lehet a varratszedés. Azokban az esetekben főleg előnyös, amikor a gát a metszés elvégzése nélkül több irányban repedne szét. A súlyos és többirányú gátrepedés ugyanis egy nehezen rekonstruálható helyzetet teremt. 

A gátmetszés eldöntésére igazából csak a kitolási szakasz végén van mód, ezért is nehéz a módszer eldöntéséről a szülés előtt nyilatkozni. Mindenképp beszélgess erről az orvossal, szülésznővel a szülés előtt, a vajúdás alatt, de fogadd el, hogy időbe telik, amíg a csecsemő kitágítja a hüvelyi szöveteket, hogy lehetővé tegye a szülést és néha a babát hamarabb meg kell szülni, mielőtt a hüvelyi szövetek önmaguktól megnyúlhatnak. A szülészorvos dolga, hogy a lehető legjobb döntést hozza a Te és a kisbabád érdekében, a legjobb ha megbízol benne, ugyanis sok mindent figyelembe kell venni amit csak ő láthat, pl. a kisbaba fejméretét, a várható súlyát, az anya alkatát, szöveteinek rugalmasságát, életkorát, a fájdalomcsillapítás módját. Indokolatlanul nem kellene gátmetszést végezni. 

A gátmetszés megítélésének változása

Annak érdekében, hogy még jobban megértsd a gátmetszéssel kapcsolatos döntést, nem árt ha tisztában vagy a gátmetszés megítélésének változásával. Régebben úgy gondolták, hogy a gátmetszés segít megelőzni a szülés során bekövetkező kiterjedtebb hüvelyi szakadásokat és jobban gyógyul, mint egy természetes izomszakadás. Vagyis az eljárás segít megőrizni a medencefenék izom- és kötőszöveti támogatását.

A gátmetszés szükségessége ma már ennél ellentmondásosabb, általában nem szoktak neki örülni a kismamák, de valószínűleg csökkenti a harmad- és negyedfokú gátrepedések kockázatát. A jól sikerült gátmetszéssel tulajdonképpen egy másodfokú gátrepedéshez hasonló mesterséges sebet ejtenek, ami ha oldalirányban reped tovább, nem érinti a végbél záróizmot. A rutinszerűen alkalmazott gátmetszés létjogosultságát ugyanakkor a kutatások sem igazolták, mert nem csökkentette a komoly gátsérülések és az inkontinencia kockázatát azokhoz a szülésekhez képest, amelyeknél csak meghatározott feltételek esetén végeztek gátmetszést, jóval kevesebb esetben.

A kismedencei süllyedések kockázatát a gátmetszés nem csökkenti, a kettőnek nincs sok köze egymáshoz. A süllyedéseket a magasabb szinteken lévő izmok, szalagok és kötőszöveti lemezek sérülése okozza, így gátmetszést tényleg csak akkor érdemes elvégezni, amikor a gátrepedés megelőzését várják tőle. 

Mi történik a beavatkozás után?

A gátmetszést a szülést kísérő szakorvos a szülés után rögtön öltésekkel ellátja, a kismama érzéstelenítőt kap. Legtöbbször spontán felszívódó öltéseket használnak, amelyeket nem kell kiszedni, de azt, hogy a szülés után szükséges-e a gátból varratszedés, a szülészorvos határozza meg. A varratszedés a gyermekágyas 4. napon történik meg, lehet picit fájdalmas, vagy kellemetlen. A gyógyulási folyamat során a kellemetlenség, a fájdalom fokozatosan javul. A legtöbb esetben szövődmény nélkül szépen meggyógyul a seb, átlagos gyógyulási idő egy hónap. Nem árt tudnod, hogy a hüvely és a végbélnyílás körüli izmok megerősítése a medencefenéki izmok gyakorlataival segíthet a gyógyulásban, és csökkentheti a vágás és a környező szövetek nyomását.

Mire kell Neked odafigyelned?

Néhány dologra Te is odafigyelhetsz a kórház elhagyása után a gyors és teljes gyógyulás érdekében. Ha az orvos fájdalomcsillapítót vagy székletlágyítót javasolt, figyelj arra, hogy szoptatás alatt is biztonságosan használható legyen az adott gyógyszer. Széklet ürítésnél hasznos lehet, ha tiszta betétet teszel a vágásra, és csak finoman nyomsz. Ez segíthet enyhíteni a vágás nyomását. Az alsó rész törlésekor óvatosan töröld elölről hátra. Ez segít megakadályozni, hogy a végbélben lévő baktériumok megfertőzzék a sebet.

A gátmetszés sebét mindig tisztán és szárazon kell tartani. Szülés után hat hétig nem javasolt az ülőfürdő. Tiszta vízzel szükséges lemosni a gátsebet és a nedvességet törölközővel leitatni róla. A gátsebre ne tegyünk semmilyen gyógyulást segítő krémet vagy vegyszert, mert az fokozza a fertőzés veszélyét. A gyógyulást segíti, ha minél többet mozgunk, és amennyire lehet, ráülünk a gátra. Gátizomtorna szülés után egy héttel már elkezdhető.

A szex során a fájdalom nagyon gyakori az első hónapokban. Ha a behatolás fájdalmas, mondd el a partnerednek. Ne tegyél úgy, mintha minden rendben lenne, mert akkor a szexet inkább zavarónak, mint élvezetnek fogod tekinteni, ami nem segít az intim életeteken.

Fordulj orvoshoz, ha a fájdalom fokozódik, lázad van, vörös és gyulladt a bőr a seb mellett, vagy a sebből gennyszerű váladékozást tapasztalsz, kellemetlen szaga van. Ezek fertőzés jelei és tünetei lehetnek. Néhány nőnél túlzott, megemelkedett vagy viszkető hegszövet képződik a vágás környékén. Ha ez problémát okoz Neked, jelezd ezt is az orvosnak.