Regeneráció császármetszés után

Regeneráció császármetszés után

A császármetszés témaköre és irodalma hatalmas. Ennek a bejegyzésnek nem célja a császármetszéssel kapcsolatos tudnivalók felsorolása. Részletes információkat a különböző szakmai és laikus fórumokon / honlapokon lehet találni, mi ezek közül ajánljuk a Császárvonal weboldalát és FB csoportját. Amiről viszont a császármetszéssel kapcsolatban ritkábban esik szó, a kapcsolódó speciális gyógyulási és regenerációs folyamat.

Miért speciális a császármetszés ebből a szempontból? Alapvetően azért, mert már önmagában is egy nagy hasi műtétről beszélünk, amely a műtét utáni időszakkal együtt jelentős megterhelést jelent az anyai szervezet számára. Ez többek között azt is jelenti, hogy a felépülés teljesen más, mint egy hüvelyi szülésnél. A császármetszésből való felépülés általában hosszabb ideig tart, mint a hüvelyi szülés után, legalább 6-8 hét kell a teljes gyógyulásra.

A felépülési folyamat rögtön a szülés után elkezdődik, ezért nem árt már előre tisztában lenned azzal, hogy mire számíthatsz és mit kell tenned. Amint az érzéstelenítés hatása kezd elmúlni, fogyassz sok folyadékot és kezdj el mozogni, amilyen gyorsan csak tudsz. Ezzel elkerülheted a mélyvénás trombózist is és segít megelőzni a székrekedést. A kórházban meg kell tenni az első sétát, lehetőleg 24 órán belül, amit mindig segítséggel kezdj el. A sétát magad is segítheted a jó testtartással, próbáld meg egyenesen tartani magad, kímélheted a sebed, ha pl egy párnát tartasz hozzá, ez megnyugtató érzés. Eleinte elég lesz pár lépést tenni, a mozgás fájni fog. Amint tudsz, tegyél könnyű sétákat. 

Amellett, hogy javasoljuk a mozgást, javasoljuk, hogy pihenj amennyit csak tudsz. Pihenj, amikor a kisbabád pihen vagy alszik. Kérd meg a családod, hogy segítsenek a házimunkában, pelenkázásban. 

A műtét után fájdalmat fogsz érezni, s a fájdalomcsillapítás fontos, hiszen annál hamarabb tudsz felkelni és járkálni, minél kevésbé érzed a fájdalmat. A fájdalomcsillapítás módját a szoptatáshoz is kell igazítani. Egy langyosra vagy melegre fűtött melegítőpárna segíthet a has körüli fájdalom csillapítására.

Négy héttel a műtét után már sokkal jobban érzed magad, több fizikai aktivitást bírsz, hosszabb sétákat. Figyelj még a testedre, ha fáradt vagy, pihenj, ha vmi nehéz, ne emeld fel, ha vmi fáj, ne csináld tovább. Általános szabály, hogy ne emelj semmit ami nehezebb a babádnál. 

Tartson mindent, amire szükséged van, például a pelenkázáshoz szükséges dolgokat, vizet, gyógyszert stb., az ágyad mellett , hogy ne kelljen túl gyakran felkelned.

Segíts a hasadnak. Tartsd a hasad, amikor tüsszögsz, köhögsz vagy nevetsz, hogy mozdulatlan maradjon.

Kipróbálhatod ezeket a gyengéd gyakorlatokat 1-2 héttel a császármetszés után:

 • Mély légzés: Félóránként vegyél 2 vagy 3 lassú, mély lélegzetet. 
 • Vállkörzés: Ülj egyenesen, és csinálj vállkörzéseket kb. 20-szor mindkét irányba, hogy segítsen a merevségben.
 • Gyengéd nyújtás: Állj a falhoz, és emeld fel mindkét karod lassan a fej fölé, amíg érzed, hogy a hasadban izmok megnyúlnak. Tartsd 5 másodpercig, majd lazíts. Ezt naponta akár tízszer is megteheted, hogy növeld az öltések rugalmasságát.

Néhány hétköznapi tevékenységgel viszont heteket kell várni:

 • Kb 4-6 hét amíg olyan gyakorlatokat végezhetsz, amikhez hasizom kell, vagy bármi nagyobbat emelnél, mint a csecsemőd. 
 • Kb 2-3 hét amíg autót vezethetsz.
 • Kb 3 hét (ha meggyógyult a műtéti heg) amíg fürödhetsz.

Hat-nyolc hét után már egészen jól érzed magad. A varratok nagy része felszívódott, a méh visszaáll normális méretére, és ha úgy érzed, elkezdhettek visszatérni a szexuális élethez. Néhány nőnek továbbra is fájdalmai lehetnek, ha a sebet ütés éri, de maga a seb ezen a ponton többnyire tökéletesen meggyógyul, és lehet folytatni az összes szokásos tevékenységet. A seb gyógyulása nagyjából fél év, a heg körüli idegek regenerálódása azonban akár egy évig is eltarthat. A heg egyenetlenül gyógyulhat, így az egyik oldalon duzzadtabb és érzékenyebb is lehet a seb. Évek alatt sokat fog halványulni, ám sajnos előfordulhat, hogy teljesen nem tűnik el. 

Mikor kell felhívni az orvost?

A császármetszés helye fáj, emiatt külön nincs szükség orvosra, de ha a következő tüneteket érzed, indokolttá teszik orvosod hívását, mert fertőzést jelezhetnek: 

 • vörösség, duzzanat, fájdalom a metszés körül
 • genny szivárog a bemetszés helyén
 • több mint 38°C láz
 • rossz szagú váladék a hüvelyből
 • erős hüvelyi vérzés
 • légzési nehézség, mellkasi fájdalom
 • fájdalom a melledben

A BABÁNTÚL® szülés utáni étrendkiegészítő olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyek támogatják a szülés utáni testi regeneráció sikerességét.