Laza hüvely érzés

Laza hüvely érzés

Tudtad, hogy a nők körülbelül fele aggodalmát fejezi ki a hüvely lazasága miatt?

Ez az egyik leggyakoribb fizikai probléma, amit szülés után megvitatnak a nőgyógyásszal.

Te is természetes, hüvelyi úton szültél? Te is úgy érzed, hogy a hüvelyed nem olyan mint terhesség előtt? Ha érdekel, mi ennek az oka és mit lehet tenni a javulásért, olvass tovább!

Közvetlenül a baba születése után mindenki tapasztalja, hogy a hüvelye lazább, puhább, nyitottabb. Lehet hogy duzzadtnak érzed, vagy olyannak, mintha zúzódás lenne ott. A duzzadt és nyitott érzés néhány nappal a baba születése után várhatóan csökken, de a lazaság érzése gyakran megmarad. Sajnos ez a változás gyakran együtt járhat a szexuális élet minőségének romlásával, ezért mindenképpen érdemes foglalkozni vele.

Egyértelműen az okozza, hogy a hüvelyen áthaladó magzat kitágítja a hüvelyi izmokat, illetve előfordulhat az izmok szakadása is. Képzeld csak el, mekkora igénybevétel ez! Előre lehetetlen megjósolni, hogy ez kit milyen mértékben érint. A sérülés mértékét az izomzat rugalmassága, a szülés menete, az anya életkora, a korábbi hüvelyi szülések száma és a magzat mérete határozza meg.

Fiatal anyukák esetén a szövetek rugalmasabbak, a hüvely hamarabb visszanyeri a feszességét, és a szöveti regeneráció is alapvetően gyorsabb. Természetes, komplikációmentes szüléseknél általában kisebb a hüvelyi szövetek sérülése, azonban erőltetett szüléseknél (pl. vákuumos szülés) a szövetek nem bírnak lépést tartani a tágulás sebességével és nagyobb eséllyel következik be a hüvelyi izmok sérülése, szakadása.

Hüvelytágasságra utalhat, ha valaki azt érzi, hogy fürdés közben víz, vagy bizonyos tornagyakorlatok közben levegő jut a hüvelybe. Van egy normális mértékű hüvelytágasság, amikor ezek a dolgok kisebb mértékben fordulnak elő, de egyébként nem zavaró. Sok nő érzi, hogy a korábbi, szülés előtti állapotához képest lett tágasabb a vaginája. A hüvelyi lazaság tartós érzése néhány hónappal a szülés után válhat problémává, ha zavaró mértékű és csökkenti mindkét partner szexuális elégedettségét. Ez az érzés a nők esetében a szexuális önértékelés csökkenéséhez és ezzel együtt az intimitás csökkenéséhez vezethet.

Bizony, a hüvely szűküléséhez is leginkább idő kell, akár egy év is eltelhet, mire megközelítőleg eléri a szülést megelőző méretét. Az elején gyorsabb folyamat a végén meglehetősen lelassul.

Ne aggódj, ez egy normális dolog szülés után és lehet rajta javítani! A regeneráció gyorsítására mindenképp alkalmas a gátizomtorna, amelynek gyakorlását az inkontinenciával kapcsolatosan is javasoljuk. A BABÁNTÚL® szülés utáni étrendkiegészítő pedig olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyek támogatják a kismedencei izmok visszaerősödését és ezzel a laza hüvely állapotának gyorsabb regenerálódását. Ha a kettőt együtt alkalmazod (torna + tápanyag ellátás), gyorsabb és nagyobb sikereket érhetsz el!