Vizelettartási zavar szülés után

Vizelettartási zavar szülés után

Nem gondoltam volna, hogy nálam is kialakulhat. Senki nem mondta, hogy szülés után ez lehet. Most már ezzel kell élnem? Ilyen és ehhez hasonló gondolatok cikáznak egy anyuka fejében, amikor először szembesül azzal, hogy szülés után csöpög a vizelete. És esete közel sem egyedi: a kismamák közel felénél jelentkezik az inkontinencia szülés után.

Mit jelent a vizelet inkontinencia? Az akaratlan vizeletcsöppenést vagy vizeletfolyást nevezzük annak. Az enyhe (néhány csepp vizelet távozása tüsszentés vagy nevetés esetén) és a súlyos (a vizelési inger fellépését másodperceken belül követi az vizelet távozása) inkontinencia között széles skálán mozog a probléma súlyossága.

A szülés utáni inkontinenciát az okozza, hogy a vizelet szabályozásában fontos szerepet játszó kismedencei izmok a terhesség és a szülés során megnyúlnak vagy akár sérülnek.

Annak ellenére, hogy ez nagyjából minden második nőnél jelentkezik, továbbra is tabutémának számít, a nők több mint fele senkivel (még kezelőorvosával) sem beszél róla. Pedig tudni kell, hogy senki sincs egyedül! Kialakulása normális, de hogy ez az állapot így maradjon egy életen át, az nem normális.

Aggodalomra akkor van ok, ha az inkontinencia három hónapnál tovább fennmarad. Ez ugyanis azt jelzi, hogy az érintett izmok gyógyulása nem volt megfelelő. Ez pedig nem csak azért baj, mert a probléma még további hónapokig-évekig fennállhat, hanem ebben az esetben a menopauza után az ötvenes életévekben sokkal nagyobb arányban jelentkezik újra az inkontinencia. Elsősorban ezt kell megelőzni a kismedencei izmok minél gyorsabb és minél teljesebb regenerációjával.

A vizelet-inkontinencia tünetei sokfélék lehetnek, leggyakrabban ezek jellemzik:

  • köhögés, tüsszentés, nevetés, ugrálás, helyzetváltoztatás, szexuális együttlét során bekövetkező vizeletvesztés gyakori vizelési inger,
  • gyakori kis mennyiségű vizeletürítés (napi 6-8 alkalom normális)
  • hólyagürítési nehézség vagy a vizelet indításának és leállításának a nehézsége.

Tudnod kell azt, hogy ez egy abszolút gyógyítható állapot! Miért nem beszélünk róla?

Az inkontinencia kezelési módja a típusától, súlyosságától és az inkontinenciát kiváltó alapvető problémától függ – tehát ki kell vizsgálni. A gyógyuláshoz viszont kell az aktív részvételed. Nőgyógyász és gyógytornász szakember bevonásával a szülés utáni inkontinencia kezelése általában szerencsére kimerül a konzervatív kezelési módokban, magyarul ezek hatásosak. Ezek közé tartoznak az életmódbeli változások, a kismedencei izom edzése (gátizomtorna gyakorlatok) és a húgyhólyag-tréning. A BABÁNTÚL® szülés utáni étrendkiegészítő pedig olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyek támogatják a kismedencei izmok erősödését és ezzel az inkontinencia kiváltó okának megszüntetését.

Abban a ritka esetben, mikor a konzervatív kezelési módok nem vezetnek eredményre, gyógyszeres kezelést, elektromos stimulációt illetve végső esetben sebészeti beavatkozást alkalmaznak.