Aranyér terhesség és szoptatás idején

Aranyér terhesség és szoptatás idején

Az aranyér azon ritkább problémák egyike, amely már a terhességed alatt megjelenhet. Ennek pedig azért van számodra különös jelentősége, mert a terhesség alatt tapasztalt aranyér sajnos jó eséllyel visszatér a szülés után. Ha azonban erre előzetesen felkészülsz, akkor esetleg enyhítheted a tüneteket. 

Az aranyér lehet kellemetlen, egyszerűen csak viszkethet, csípő érzéssel járhat, de kifejezetten fájdalmas is lehet. Bizonyos esetekben, különösen a bélmozgást követően, rektális vérzést okozhat.

De mitől alakul ki az aranyér a terhesség alatt és után? Az okok bizony eléggé összetettek. A terhesség alatt, vagy a szülés után kialakult aranyér a perineumot ért stressz következménye. A vénák úgy működnek, mint a szelepek, a vért visszapumpálják a szívbe, és amikor ezek a “szelepek” legyengülnek, megduzzadhatnak a vértől. Könnyű elképzelni, micsoda stresszt jelent a csecsemő hordozása. Az egyre terebélyesedő pocak fokozza a végbél és azok vénáinak terhelését. A nyomás következtében pang a keringés, fokozva az aranyér kialakulásának kockázatát. A baba a hüvelyi úton való megszülése is okozhatja a vénák gyengülését.

Ezen kívül a terhesség és a szülés során az összes hormon befolyásolja a vénák működését. A terhes anyáknál fokozódik a progeszteron hormon termelése, ami a terhesség védelmét szolgálja, emellett a vénák ellazulását is okozza. A vénák tartása csökken, így a végbél vénáinak ereje is, lecsúsznak, begyulladnak.

Tovább súlyosbítja a problémát a szülés utáni székrekedés megjelenése, amiről bővebben is írtunk. Ez ugyanis elindíthat egy olyan ördögi kört, hogy nagyobb nyomást kell gyakorolni a bélmozgáshoz, emiatt az aranyér fellángolását tapasztalhatja valaki, majd attól tartva, hogy újra mennie kell a WC-re és újra fájni fog, visszatartja a székletét, ami azután megkeményedik, és ezzel a folyamat újrakezdődik.

Az aranyér ellen – illetve a tünetek enyhítése érdekében – tudsz is tenni és érdemes is. Néhány pontban összefoglaltuk a legfontosabbakat:

  • Tudatos táplálkozás! Sok rost és folyadék! A bevitt rostok a folyadék segítségével megduzzadnak, térfogatuk megnő, nedvességtartalmuknál fogva könnyű a mozgásuk, így fájdalom nélkül és kellő gyakorisággal idézik elő a székelési ingert és távoznak. Megkímélik a bélfalat, rugalmasan tartják a végbél vénarendszerét. 
  • Tudatos mozgás. A lényeg a keringés optimalizálása és az erek felszabadítása a teher alól. Ha teheted, végezz kíméletes testmozgást. Pihenéskor ügyelj arra, hogy ne nyomd a hasat és a beleket.
  • Széklet rendezése. Ez a fentiekkel összefüggésben van. Ha odafigyelsz a táplálkozásra és a kímélő mozgásra, akkor nagy eséllyel könnyedén távozik a széklet mindenféle erőlködés nélkül. Addig kell kísérletezni a bevitt táplálékkal és folyadékkal, amíg ez be nem következik. Gyermekágyban gyakori gond, hogy az anya sokmindent nem mer fogyasztani, attól félve, hogy hasfájós lesz a kicsije. Próbáld a két szempontot összehangolni és fogyassz olyan rostokat, amit nyugodtan ehetsz szoptatás mellett is. A zöldség és gyümölcs evés mindig fontos, ilyenkor is. 
  • Medencefenék torna. Kevés helyzet van az életben, ahol ennek akkora jelentősége lenne, mint a szülés előtt és után. Előnyösen hat a végbél izmaira is, megelőzheti, vagy mérsékelheti a kellemetlen panaszokat.
  • Jegelés. Csomagolj jeget vagy hűtőtasakot egy ruhába, és kb. 10 percig hűtsd a végbél területét. 
  • Kérdezd meg orvosod a vény nélkül kapható kezelésekről. A helyi kenőcsök és kúpok megkönnyebbülést hozhatnak. Beszéld meg, hogy meddig használhatsz egy terméket (a legtöbbet nem szabad egy hétnél tovább használni). Csak az orvos által jóváhagyott terméket használd. Ez kivételesen fontos, ha gátmetszést vagy izomszakadást szenvedtél.
  • Tisztítsd meg finoman, de alaposan a területet. Enyhe meleg zuhannyal mosd meg. Száraz WC-papír helyett nedves törlőkendővel töröld a területet.
  • Feküdj, amennyit csak tudsz. Így leveszed a nyomást a gátizmokról és a végbél területéről. 
  • Próbálj ki aranyér kezelésére szolgáló ülőfürdőt. Naponta többször is kipróbálhatod a meleg vizes ülőfürdőt. Próbáld meg váltakozva a hideg borogatást és a meleg ülőfürdőt. 
  • Használj hipoallergén, azaz szagtalan és festékmentes higiéniai termékeket. Ide tartozik a WC-papír, a betét is. 

Az öngyógyító módszerek segíthetnek a tünetek enyhítésében, azonban nem fogják eltüntetni az aranyeret. Beszélj orvosoddal, ha nem enyhülnek a tünetek, illetve ha a fájdalom súlyos, vagy nehezen elálló vérzés jelentkezik.